ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Коварството на статините

Статините са едни от най-използваните медикаменти в световен мащаб. Основната им функция е намаляването на холестерола.

statin-drugsПоради ефекта си да намаляват холестерола статините често са препоръчвани на хората със сърдечни проблеми, припомнят от meddaily.ru. Едно ново откритие обаче хвърля съмнение върху полезния ефект на статините.
Статините наистина намаляват отлагането на мастни плаки в артериите. Но в същото време тези лекарства ускоряват калцифицирането на коронарните артерии.

Изследване на екип от клиника в Кливланд засяга данните на 1545 пациенти, приемащи високи дози статини, още 1726 с умерен прием и 224, които изобщо не вземат такива медикаменти. Сравняването на данните по групи дава възможност да се проследи с количествени данни как се отразяват статините върху намаляването на мастните плаки и калцифицирането на артериалните стени.

Оказва се, че във всички групи с времето нараства калцифицирането на артериите. Най-ясно е изразено обаче това при онези доброволци, които са приемали продължително време високи дози статини. В същото време не може да се отрече, че именно при тази група мастните артериални плаки са най-слабо изразени.

Въпросът и тук, както в доста аналогични случаи, е в баланса: как точно да се дозират статините, за да се редуцира негативният ефект и да се реализира положителният, може да се реши индивидуално и от опитен терапевт.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *