Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

3 ароматни подправки, които лекуват

Тези подправки не само придават неповторим аромат и вкус на ястията, но те са и много ефикасно лекарство. Разберете при кои болести и болежки помагат.

Анасон
Ботаническо име: Pimpinella anismus
Народно име: див анасон
Произход: Египет, Средиземноморието, Индия, Мексико
Използват се: плодовете, шушулките, семената и листата
Употреба в кухнята
Прибавя се към: тестени изделия (бисквити, гевреци, кексове), овкусява задушеното зеле, пастети, птиче и свинско месо, кисели anasonкраставички, ябълкови и сливови сладка, хляб. Листата на анасона се прибавят в края на готвенето, за да не загуби ястието аромата си.
Лечебни свойства
Анасонът улеснява изхрачването, подобрява храносмилането, ограничава развитието на болестотворни бактерии. Има дезинфекционно действие.

Анасон-звездовиден
Ботаническо име: llliucium verum
Народно име: сибирски, китайски, индийски, корабен анасон
Произход: Китай, Индия, Япония, Виетнам и Филипините
Използват се: плодовете
Употреба в кухнята
Заради финия си сладникав вкус се използва като добавка към тестени изделия и бонбони и същевременно е съставна част от медените сладкиши. Приятно овкусява дивеч, свинско и патешко месо, приготвени в сладко-кисел сос, придава по-фин вкус на задушената риба и супите.
Лечебни свойства
Успокоява нервите, освобождава напрежението, облекчава стомашни и чревни болки. Съставна част е от много сиропи за кашлица. Стимулира образуването на мляко у кърмачките.

Босилек
Ботаническо име: Ocimum basilicum
Народно име: босилек
Произход: Индия, Южна Азия, Южна Америка и Средиземноморието
Използват се: листата, цветовете и стеблата
Употреба в кухнята
Пресните, изсушените или замразените листа се прибавят към дресинги, сосове, супи, зеленчукови салати, тестени изделия, птиче месо, кюфтета, агнешки или телешки ястия. При готвене се добавя накрая.
Лечебни свойства
Има прочистващо и дезинфекционно въздействие на стомаха и стимулира храносмилането. Облекчава главоболие. Лекува венците и възпаленията в устната кухина.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *