Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ето как да си приготвите ориз, за да го включите в диетата си!

Оризът е смятан за враг на диетичното хранене, тъй като е много богат на въглехидрати и калории

Оризът е смятан за враг на диетичното хранене, тъй като е много богат на въглехидрати и калории, но  днес ще ви представим един лесен и бърз начин за приготвяне на ориз, благодарение на който ще можете да го включите без проблем в своя хранителен режим.

Само преди броени дни експерти от Шри Ланка излязоха с тезата, че ако оризът е приготвен с лъжичка от кокосово масло, а след това престои на студено или в хладилник поне за 12 часа, това ще намали с до 60% калориите, които ще погълнете с него, съобщи новината „Дейли Телеграф“, цитиран от Вести.

oriz
Приготвяйте полезен ориз, за да бъдете здрави

Оризът е отхвърлян от менюто на хората на диета, тъй като до този момент се е смятало, че той е богат на въглехидрати и спомага за повишаване на телесното тегло и на нивата на кръвната захар. Затова учени от водещи световни университети впрегнаха усилията си, за да установят по какъв начин могат да се приготвят ястия с ориз, които обаче да не водят до затлъстяване.

Д-р Сидаир Джеймс, водещ преподавател и учен от Колеж по химически науки в Коломбо, разкри, че има начини, по които да се увеличи резистентната скорбяла в белия ориз. Това е напълно нов начин да се възприема този продукт като част от диетичното хранене.

Експертите са направили опити с повече от 35 различни разновидности ориз. При повечето от тези видове учените са установили, че ако оризът се приготви с лъжичка кокосово масло към водата, в която се сварява половин чаша ориз, а после се остави да престои на студено, в хладилник, за поне 12 часа, ще се увеличи скорбялата, която няма да се усвои от организма повече от 10 пъти.

Причината за този уникален ефект се дължи на вълшебната съставка, а именно на кокосовото масло. То се свързва с гранулите на скорбялата докато тече приготвянето на ориза и така се променя техния строеж. Само така храносмилателните ензими в стомаха ни няма да може да им въздейства.

Важно условие при приготвянето на диетичния ориз е периодът на охлаждане, тъй като по време на престоя на ястието в хладилника разтворимата част от скорбялата, която носи името амилоза, се извлича от гранулите.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *