Начало / Болести и лечение / Бели дробове и дихателна система / Манту-пробата може да бъде положителна или отрицателна. Какво да направим и в двата случая?

20 супер продукта на по-ниска цена!

Манту-пробата може да бъде положителна или отрицателна. Какво да направим и в двата случая?

Манту-проба – какво означава, когато е положителна?

Почти преди около 100 го­дини френският лекар Манту е предложил да се прави проба за туберкулозна инфекция. В негова чест тази процедура получава наименованието си. Тя се извършва чрез вкарване на туберкулин – специален диагно­стичен препарат, произведен от туберкулозната пръчица. Той съдържа белтъчини, типич­ни за туберкулозните бацили. Съвременният туберкулин е много добре прочистен. Той се вкарва подкожно в свивката на лакътя или рамото.

Синът ми е ученик и се оказа, че има положителна реакция на Манту. Затова не му направиха ваксина против тубер­кулоза. Какво може да означава това? Моля да разкажете по-подробно какво показва реакцията Манту?

Даниела Тончева – Пазарджик

манту-проба

Манту-проба – може да е положителна или отрицателна

 

Наличието на реакция с достатъчна изразеност след извършване на туберкулинова проба се нарича положителна проба Манту. Достатъчно изразеност означава ПОДПУХНАЛОСТ С ГОЛЕМИНА 5 ММ И ПОВЕЧЕ. Положителната реакция може да бъде слаба, умерена и силно изразена. Положителната проба Манту означава, че организмът вече се е сблъсквал с туберку­лозната пръчица. 

Ако няма подпухване или то е по-малко от 1 мм, манту-пробата се смята за отрицател­на. Ако има подпухване, а не просто зачервено петно с голе­мина 2 до 4 мм – това състояние попада сред съмнителните. Манту-проба се смята за рязко изразена, ако разме­рът на подпухването достигне 17 мм и повече при децата и под­растващите и 21 мм и повече при възрастните.

ВИЖТЕ В КОИ СЛУЧАИ МАНТУ-ПРОБА Е ПОЛОЖИТЕЛНА

В някой момент човекът е бил ваксиниран с много слаба култура на туберкулозната пръчица. При това той не се е разболял, но е получил анти­тела. В организма е попадна­ла туберкулозна пръчица, но имунната система се е спра­вила с нея. Човекът пак не се е разболял, но антителата са си останали у него.

Попаднала е инфекция и човекът е се е разболял. При това като реакция на вкарване на туберкулина понякога може да се повиши температурата и да настъпи слабост, както и болки в ставите. За наличие на заболяването по принцип гово­ри и силно изразената местна реакция.

Във всички случаи на по­ложителна реакция вече не е необходимо да се прави вакси­нация, защото в организма има антитела. Най-важното е да се установи защо реакцията е положителна. Може човекът да развива туберкулоза и да се налага веднага да започне лечението му.

КАКВО ОЗНАЧАВА ОТРИЦАТЕЛНАТА МАНТУ-ПРОБА

Организмът никога досега не се е сблъсквал с туберкулоз­ната пръчица и не е изработил антитела. Такъв човек трябва да бъде ваксиниран, тъй като има вероятност да пипне ин­фекцията и да се разболее.

Човекът е болен от тежка форма на туберкулоза, но орга­низмът е толкова отслабнал, че имунната система не е способна да изработва доста­тъчно количество антитела, за да се отрази положителна реакция. Дори при повърхност­но изследване на такива хора се разбира, че те са сериозно болни. За това може да се съди и от цвета на лицето; болният е силно изтощен, много слаб и т.н. Тук вече не може да става дума за никаква ваксинация. Нужно е веднага да се започне лечение.

Както виждате, интерпретаци­ите на резултатите от манту-проба са достатъчно разнообразни. Въобще за уточняване на диагнозата лекарите изясняват дали няма съмнителни симптоми – слабост, изпотяване, продължителни периоди на висока температура. Те уточня­ват дали пациентът не е бил в тесни контакти с бални от туберкулоза и дали някой от неговите роднини също е боледувал.

Освен това лекарите об­ръщат внимание и на това как се променя реакцията Манту при пациента. Наблюдават го диспансерно. Провежда се рентгеново и лабораторно изследване. Дори и да не се потвърди напълно диагнозата, понякога се назначава лечебен курс.

Материалът е от в-к „Доктор

Оценете статията
Оценка 2.7 от 69 гласували
loading...

20 супер продукта на по-ниска цена!

Избрано за теб


14 коментара

 1. ТЕОДОРА ГЕОРГИЕВА

  На синът ми му правиха проба МАНТУ, тъй като е на 7 години. На първия ден след пробата нищо не си личи. Какво значи това? Благодаря Ви предварително.

 2. na de6tarqmi i biha probno MANTY, kak da razbereme dali e polozitelno ili otricatelno? Blagodarq vi!

 3. Влада Владова

  Здравейте, днес направиха проба Манту на детето ми – на 7 г.
  Това, което забелязах че през целия ден се почесва на различни места по тялото. Беше предупредено да не се чеше по ръката, така че този участък остана „чист“. Нормално ли е? Какво следва? Лекарката не даде никакви напътствия и обяснения. Виждам, че и други са писали по този повод, но нямат отговор….

 4. Zdraveite,predi edna sedmica na sina mi,koito e na 7godini munapraviha vaksinata MANTU.Preduprediha ni da ne q namokrqme,no tova ne stana.Moje li ot tova 4e deteto e namokrilo mqstoto tova da e promenilo rezultata ot vaksinata.Pra6tat ni v tub.dispaneser za novo MANTU,sled koeto da mu se napravi BCJ.

 5. майка на единадесетокласник

  Здравейте. Пробата на сина ми за манту излезе 20мм и ни пратиха в тубдиспансера. Взеха му кръв, снимаха го на рентген – изследванията бяха в норма, а на рентгена нещо им се привидя…и направо ни назначиха лечение – три медикамента – за шест месеца…Съвсем случайно попитах дали така поставената диагноза е сигурна. Добре, че проявиха малко почтеност – казаха ми – ами не е 100% сигурна. Казаха ми за някакъв скъп тест /135лв./, който давал сигурна диагноза. Плащаш си го от джоба. Направихме този тест. Резултатът се оказа отрицателен, за моя голяма радост. И какво излиза? Щяха да „лекуват“ детето ми, да го тъпчат 6 месеца с вредни лекарства, заради НЕСЪЩЕСТВУВАЩА латентна туберколоза без дори да си дадат труда да потвърдят диагнозата си. Възмутена съм. Нивото на това „лекуване“ е…18 век!
  Правете теста, не се доверявайте на прибързаните „диагнози“. Успех на всички, от сърце.

 6. майка на единадесетокласник

  Пиша втори път коментара си, защото виждам, че е изчезнал:
  Здравейте. Пробата на сина ми за манту излезе 20мм и ни пратиха в тубдиспансера. Взеха му кръв, снимаха го на рентген – изследванията бяха в норма, а на рентгена нещо им се привидя…и направо ни назначиха лечение – три медикамента – за шест месеца…Съвсем случайно попитах дали така поставената диагноза е сигурна. Добре, че проявиха малко почтеност – казаха ми – ами не е 100% сигурна. Казаха ми за някакъв скъп тест /135лв./, който давал сигурна диагноза. Плащаш си го от джоба. Направихме този тест. Резултатът се оказа отрицателен, за моя голяма радост. И какво излиза? Щяха да „лекуват“ детето ми, да го тъпчат 6 месеца с вредни лекарства, заради НЕСЪЩЕСТВУВАЩА латентна туберколоза без дори да си дадат труда да потвърдят диагнозата си. Възмутена съм. Нивото на това „лекуване“ е…18 век!
  Правете теста, не се доверявайте на прибързаните „диагнози“. Успех на всички, от сърце.

  Коментар by майка на единадесетокласник — 07.10.2011 @ 23:58

  НЕ ГО ТРИЙТЕ, НА НЯКОГО ЩЕ МУ Е ПОЛЕЗНО КАТО ОПИТ!!!

 7. Здравейте! И на моя син му правиха проба манту в 10 клас, защото имаше пневмония (след лечението), зачервяването беше с диаметър 20мм. След това му изписаха хапчета, които да пие в продължение на 3 месеца… В края на периода получи тежка бъбречна криза! И аз съм възмутена от лечението на децата ни!

 8. Галя Иванова

  Здравейте! Когато детето ми беше бебе БЦЖ отчете един некадърник. Една миниатюрна пъпчица и то на другата ръчичка обяви за „станала“. Белег няма. След 2-3 години се появиха проблемите с положителни проби при мен, но нищо не се доказа. Пихме Изонид. И днес, след 5 години, същият този интелектуален и професионален инвалид иска да прави проба Манту на 6 годишното дете да я отчете и вземе решение. Ще искам направление за специалист, нека опитат да откажат. Аз решавам на кого да поверя здравето на детето си.

 9. Веселин Марков

  Уважаеми(пък и недотам)мами,интелект се натрупва с четене и учене!Лекарите учат ЦЯЛ ЖИВОТ!Ние,българите,не сме на нивото на лекарите си,с което СПЪВАМЕ нормалната им и успешна работа.Ние ПРОСТО НЕ ГИ ЗАСЛУЖАВАМЕ!Престанете(по-разумно би било!)да се“обучавате“взаимно,да трупате съмнително познание и да се озлобявате!А с озлоблението ди,поради“народностни характерови особености“,ставаме все по-агресивни,което се изразява директно в количеството и тона на“коментарите“в подобни“форуми“(каква вдъхновена дума за“пазарището“,което

 10. Веселин Марков

  Уважаеми(пък и недотам)мами,интелект се натрупва с четене и учене!Лекарите учат ЦЯЛ ЖИВОТ!Ние,българите,не сме на нивото на лекарите си,с което СПЪВАМЕ нормалната им и успешна работа.Ние ПРОСТО НЕ ГИ ЗАСЛУЖАВАМЕ!Престанете(по-разумно би било!)да се“обучавате“взаимно,да трупате съмнително познание и да се озлобявате!А с озлоблението ди,поради“народностни характерови особености“,ставаме все по-агресивни,което се изразява директно в количеството и тона на“коментарите“в подобни“форуми“(каква вдъхновена дума за“пазарището“,което представлява“рубриката“…ВЕЧЕ разбирам“второто лице“на свободата…на словото).Защо не си“натуралствате“тихомълком и не оставите МИЛИАРДИТЕ,които живеем в XXI век да ползваме съвременните достояния и хилядолетната мъдрост на една от най-старите и най-хуманната наука?Между другото,ако срещнете какъвто и да е лечител,който отрича т.нар.“официална“медицина-от мен знайте,че Ви мамят!Добрите алтернативни лечители не само не Ви отказват правото на консервативно лечение,а дори ползват методите и познанията,нужни за диагностициране…
  И още една истина,стара като Света:едно и също вещество бива отрова,наркотик(не задължително)и лекарство-според…дозата!Тъй че разсъждения от типа на“ама това е отрова!“или“ваксината е болест“само издават дълбокото,непростимо вредно НЕПОЗНАВАНЕ на темата и материята!..КАК ТОГАВА СИ ПОЗВОЛЯВАТЕ ДА ОСПОРВАТЕ И“СЪВЕТВАТЕ“?!От“висотата“си на…какво,по дяволите?!
  Забележка:обидилите се да се смятат за групата,изразяваща крайното състояние на некомпетентност.Злобата си е за тяхна сметка,но вреди на обърналите им внимание!
  P.S. Първият ми коментар бе прекъснат от срив.

 11. Изгледайте видеото където точно доктори и специалисти говорят и отричат ваксините и пак ще си коментираме!

  И номер 9 и 10- които са един и същи човек, явно е лекар и се е засегнал лично на медицинска основа.

  Да, лекарите не учат цял живот и 100% не са компетентни, знаещи и наистина лекуващи.

  10% може би са истинските Лечители!!!

  90% са само едни чиновници робуващи финансово на фармацията, която им диктува днес какво ново произведено „лекарство“ „ваксина“ и тн..
  иззкуствена химийка – да изпишат на някакви си техни пациенти, които „лекари“ дори не се интересуват, как живеят тези хора, с какво се хранят и какви са им реалните проблеми и стресовете, заради които се разболяват ….

  http://vimeo.com/65622749

 12. серпухов натяжной потолок – натяжные потолки пущино, потолки пущино.

 13. 1. За нищо, свързано с предпазването и лечението на децата и внуците ни от каквото и да е не трябва да се плаща? За справедливост, богатите или поне заможни родители да плащат, ако желаят да бъдат солидарни с хората, които предварително са ограбили (получавайки повече за горе-долу равен труд, всички работим по 8 часа). Простите, дебели и подозрителни родители, като тези на съгражданите ни с цветни, животински и други прякори, трябва и да бъдат бити и наказвани при случай, че трябва да бъде лекувано детето му.
  Аз съм преживял много Пирке и Манту, както и самите БЦЖ. Но през декември 1951, преди да почнат масовите изследвания и имунизации, се разболях от туберкулозен менингит, хватаха го след 2-3 седмици и ме излекуваха със стрептомицин, ПАСК и римифон, със 120 лумбални пункции 360 мускулни инжекции. Не броя следболтичния контрол в ИСУЛ и другаде. Помня с благодарност имената на 10-15 лекари, сестри и санитари, една сестра е още жива, и май че и един лекар. Затова не ругайте лекарите, а им помагайте.
  Но не трябва да се плаща за деца, и също и за възрастните по отношение на туберкулозата.

  2. Същото се отнася и за раковите заболявания, диагностика, операции, процедури и т.п. Не трябва да се плаща нищо, особено разните консумативи, като зашиватели или други неща.
  Ако медицината преценява, че болният от рак ще го бъде, да го лекува до излекуване без пари. Ако обратно, го отписва, да го поеме в хоспис или другаде и да го утешава, обезболява и обслужва докато човекът е човек, след което – осъзната евтаназия. През всичко това също съм минал, аз и други хора около мене, и знам как става. Кабинет № 5 – Контрол на болката, е в нашия тубдиспансер. Събираш си обезболяващите и си ги гълташ, когато се видиш накъде си. Силният човек работи каквото може да последна възможност и си отива, може би и доволен.
  Бях свидетел:
  1. До последен (84 години) момент гоблени, с една саката почти лява лъка, но добро зрение и уверена лява.
  2. До последен (66 години) момент работа в дома и на вилата, „техническо и научно творчество на младежта“ (ТНТМ, ако се сещате какво е), технически консултации, широки културни интереси и самоусъвършенстване. И когато мъките надминаха по сила удовлетворението от живото, кутийката с обезболяващи.
  3. До последен (62 години) момент подреждане на чуждите и собствени процедури в ТЕЛК и помощни средства (вкл. декубитален дюшек и специален стол) предвид недоброто и ясно вече бъдеще, работа във фондации на инвалиди, цигани и други несретници, поддържане на приятелските и особено на професионалните връзки, редакторска и авторска журналистическа дейност, професионална помощ на колеги, довършване на много материали и накрая написване на научно-фантастична книга, първа и втора коректура и … пак кутийката.

  Но за децата ни, освен, както казах, ако не са на мутри, професионалистки или просто на богати хора, не трябва да допускаме нито една крива или неправилна стъпка!
  Има един чувствителен момент, също ми е лично познат и изпитан: да се намесваме ли в природните работи относно възпроизвеждането. Баща ми е от плодовито семейство, 12 деца родени от тракийка и мокър влах от 1895 докъм 1920 г., от които 6 оживяват и дават поколение, да си делим дребни нивички сега.По майка – три сестри, все ялови. Една умира от (!!) туберкулоза, втората остава ялова и осиновява, третата изкарва туберкулоза, прави всичко възможно тя и медицината тогава (главно Поморийската кал) и ни ражда с брат ми на 39 и 42 год.
  Двете ни последни поколения в семейството имаме към 160 години трудов стаж, 15-20 значки, медали и ордени за участие в Отечествената война, отличник на МНП и МЗ, медали и значки от училища и бригади, пърменци в разни съревнования, медали за Трудова слава, че и Народен орден на труда,е, сребърен.
  Народът и Родината трябва да бъдат едно, народът да работи и твори, Родината да го осигурява, обучава и лекува.
  Другото е от Лукавия. И от лукави и жадни хора, дали лекари, дали „бизнесмени“, министърчета и министърки, трупащи тумбаци и скъпи имоти, коли и високи постове за сметка на нас, отупвания брашнян чувал.
  Лично аз бях доволен от нашата (в онова, моето време)образователна и здравеопазна системи. А сега образователната ни система ме отчайва и ме кара да съжалявам внука си, а напоследък здравеопазната ни система изсмука доста хилядарки и обрече семейството ми на вечен недостиг.
  Това сегашното не е толкова вредно за нас, а за следващите! Аз имам 1-2 петилетки максимум, да му мислят следващите поколения! Всички ли ще стегнат багажа, палнат колата и – дим да ги няма?
  Драги майки, бащи, лели и чичовци, мислете за децата си, когато гласувате и протестувате! Пък и по-после, когато работите или се занимавате с по-тъмни дела. Някога за нас, сегашните баби и дядовци, възрастните казваха: „Децата са нашето бъдеще!“ Нещо не ми харесва сегашното наше бъдеще … За някои може и да е добро, но за Родината ни като цяло – не се вижда въобще трето действие, камо ли да го видим, както казваше Петър Увалиев.

 14. Красимира Иванова

  Безопасна ли е ваксината БЦЖ , някакви мнения по въпроса.

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*