Манту-пробата може да бъде положителна или отрицателна. Какво да направим и в двата случая?

Почти преди около 100 го­дини френският лекар Манту е предложил да се прави проба за туберкулозна инфекция. В негова чест тази процедура получава наименованието си. Тя се извършва чрез вкарване на туберкулин – специален диагно­стичен препарат, произведен от туберкулозната пръчица. Той съдържа белтъчини, типич­ни за туберкулозните бацили. Съвременният туберкулин е много добре прочистен. Той се вкарва подкожно в свивката на лакътя или рамото.

Синът ми е ученик и се оказа, че има положителна реакция на Манту. Затова не му направиха ваксина против тубер­кулоза. Какво може да означава това? Моля да разкажете по-подробно какво показва реакцията Манту?

Даниела Тончева – Пазарджик

Наличието на реакция с достатъчна изразеност след извършване на туберкулинова проба се нарича положителна проба Манту. Достатъчно изразеност означава ПОДПУХНАЛОСТ С ГОЛЕМИНА 5 ММ И ПОВЕЧЕ. Положителната реакция може да бъде слаба, умерена и силно изразена. Положителната проба Манту означава, че организмът вече се е сблъсквал с туберку­лозната пръчица. 

Ако няма подпухване или то е по-малко от 1 мм, пробата Манту се смята за отрицател­на. Ако има подпухване, а не просто зачервено петно с голе­мина 2 до 4 мм – това състояние попада сред съмнителните. Пробата Манту се смята за рязко изразена, ако разме­рът на подпухването достигне 17 мм и повече при децата и под­растващите и 21 мм и повече при възрастните.

ВИЖТЕ В КОИ СЛУЧАИ ПРОБАТА МАНТУ Е ПОЛОЖИТЕЛНА

В някой момент човекът е бил ваксиниран с много слаба култура на туберкулозната пръчица. При това той не се е разболял, но е получил анти­тела. В организма е попадна­ла туберкулозна пръчица, но имунната система се е спра­вила с нея. Човекът пак не се е разболял, но антителата са си останали у него.

Попаднала е инфекция и човекът е се е разболял. При това като реакция на вкарване на туберкулина понякога може да се повиши температурата и да настъпи слабост, както и болки в ставите. За наличие на заболяването по принцип гово­ри и силно изразената местна реакция.

Във всички случаи на по­ложителна реакция вече не е необходимо да се прави вакси­нация, защото в организма има антитела. Най-важното е да се установи защо реакцията е положителна. Може човекът да развива туберкулоза и да се налага веднага да започне лечението му.

КАКВО ОЗНАЧАВА ОТРИЦАТЕЛНАТА ПРОБА МАНТУ

Организмът никога досега не се е сблъсквал с туберкулоз­ната пръчица и не е изработил антитела. Такъв човек трябва да бъде ваксиниран, тъй като има вероятност да пипне ин­фекцията и да се разболее.

Човекът е болен от тежка форма на туберкулоза, но орга­низмът е толкова отслабнал, че имунната система не е способна да изработва доста­тъчно количество антитела, за да се отрази положителна реакция. Дори при повърхност­но изследване на такива хора се разбира, че те са сериозно болни. За това може да се съди и от цвета на лицето; болният е силно изтощен, много слаб и т.н. Тук вече не може да става дума за никаква ваксинация. Нужно е веднага да се започне лечение.

Както виждате, интерпретаци­ите на резултатите от пробата Манту са достатъчно разнообразни. Въобще за уточняване на диагнозата лекарите изясняват дали няма съмнителни симптоми – слабост, изпотяване, продължителни периоди на висока температура. Те уточня­ват дали пациентът не е бил в тесни контакти с бални от туберкулоза и дали някой от неговите роднини също е боледувал.

Освен това лекарите об­ръщат внимание и на това как се променя реакцията Манту при пациента. Наблюдават го диспансерно. Провежда се рентгеново и лабораторно изследване. Дори и да не се потвърди напълно диагнозата, понякога се назначава лечебен курс.

Материалът е от в-к „Доктор


Публикувано в категории: Бели дробове и дихателна система » Детски проблеми » Любопитно » Народна медицина

Автор

12 Коментара »

 1. На синът ми му правиха проба МАНТУ, тъй като е на 7 години. На първия ден след пробата нищо не си личи. Какво значи това? Благодаря Ви предварително.

  Коментар by ТЕОДОРА ГЕОРГИЕВА — 11.05.2011 @ 11:48

 2. na de6tarqmi i biha probno MANTY, kak da razbereme dali e polozitelno ili otricatelno? Blagodarq vi!

  Коментар by Ana — 09.06.2011 @ 10:38

 3. Здравейте, днес направиха проба Манту на детето ми – на 7 г.
  Това, което забелязах че през целия ден се почесва на различни места по тялото. Беше предупредено да не се чеше по ръката, така че този участък остана “чист”. Нормално ли е? Какво следва? Лекарката не даде никакви напътствия и обяснения. Виждам, че и други са писали по този повод, но нямат отговор….

  Коментар by Влада Владова — 27.06.2011 @ 21:27

 4. Zdraveite,predi edna sedmica na sina mi,koito e na 7godini munapraviha vaksinata MANTU.Preduprediha ni da ne q namokrqme,no tova ne stana.Moje li ot tova 4e deteto e namokrilo mqstoto tova da e promenilo rezultata ot vaksinata.Pra6tat ni v tub.dispaneser za novo MANTU,sled koeto da mu se napravi BCJ.

  Коментар by polina — 22.09.2011 @ 8:46

 5. Здравейте. Пробата на сина ми за манту излезе 20мм и ни пратиха в тубдиспансера. Взеха му кръв, снимаха го на рентген – изследванията бяха в норма, а на рентгена нещо им се привидя…и направо ни назначиха лечение – три медикамента – за шест месеца…Съвсем случайно попитах дали така поставената диагноза е сигурна. Добре, че проявиха малко почтеност – казаха ми – ами не е 100% сигурна. Казаха ми за някакъв скъп тест /135лв./, който давал сигурна диагноза. Плащаш си го от джоба. Направихме този тест. Резултатът се оказа отрицателен, за моя голяма радост. И какво излиза? Щяха да “лекуват” детето ми, да го тъпчат 6 месеца с вредни лекарства, заради НЕСЪЩЕСТВУВАЩА латентна туберколоза без дори да си дадат труда да потвърдят диагнозата си. Възмутена съм. Нивото на това “лекуване” е…18 век!
  Правете теста, не се доверявайте на прибързаните “диагнози”. Успех на всички, от сърце.

  Коментар by майка на единадесетокласник — 07.10.2011 @ 23:58

 6. Пиша втори път коментара си, защото виждам, че е изчезнал:
  Здравейте. Пробата на сина ми за манту излезе 20мм и ни пратиха в тубдиспансера. Взеха му кръв, снимаха го на рентген – изследванията бяха в норма, а на рентгена нещо им се привидя…и направо ни назначиха лечение – три медикамента – за шест месеца…Съвсем случайно попитах дали така поставената диагноза е сигурна. Добре, че проявиха малко почтеност – казаха ми – ами не е 100% сигурна. Казаха ми за някакъв скъп тест /135лв./, който давал сигурна диагноза. Плащаш си го от джоба. Направихме този тест. Резултатът се оказа отрицателен, за моя голяма радост. И какво излиза? Щяха да „лекуват“ детето ми, да го тъпчат 6 месеца с вредни лекарства, заради НЕСЪЩЕСТВУВАЩА латентна туберколоза без дори да си дадат труда да потвърдят диагнозата си. Възмутена съм. Нивото на това „лекуване“ е…18 век!
  Правете теста, не се доверявайте на прибързаните „диагнози“. Успех на всички, от сърце.

  Коментар by майка на единадесетокласник — 07.10.2011 @ 23:58

  НЕ ГО ТРИЙТЕ, НА НЯКОГО ЩЕ МУ Е ПОЛЕЗНО КАТО ОПИТ!!!

  Коментар by майка на единадесетокласник — 08.10.2011 @ 21:49

 7. Здравейте! И на моя син му правиха проба манту в 10 клас, защото имаше пневмония (след лечението), зачервяването беше с диаметър 20мм. След това му изписаха хапчета, които да пие в продължение на 3 месеца… В края на периода получи тежка бъбречна криза! И аз съм възмутена от лечението на децата ни!

  Коментар by Колева — 27.11.2012 @ 0:21

 8. Здравейте! Когато детето ми беше бебе БЦЖ отчете един некадърник. Една миниатюрна пъпчица и то на другата ръчичка обяви за “станала”. Белег няма. След 2-3 години се появиха проблемите с положителни проби при мен, но нищо не се доказа. Пихме Изонид. И днес, след 5 години, същият този интелектуален и професионален инвалид иска да прави проба Манту на 6 годишното дете да я отчете и вземе решение. Ще искам направление за специалист, нека опитат да откажат. Аз решавам на кого да поверя здравето на детето си.

  Коментар by Галя Иванова — 14.05.2013 @ 14:17

 9. Уважаеми(пък и недотам)мами,интелект се натрупва с четене и учене!Лекарите учат ЦЯЛ ЖИВОТ!Ние,българите,не сме на нивото на лекарите си,с което СПЪВАМЕ нормалната им и успешна работа.Ние ПРОСТО НЕ ГИ ЗАСЛУЖАВАМЕ!Престанете(по-разумно би било!)да се”обучавате”взаимно,да трупате съмнително познание и да се озлобявате!А с озлоблението ди,поради”народностни характерови особености”,ставаме все по-агресивни,което се изразява директно в количеството и тона на”коментарите”в подобни”форуми”(каква вдъхновена дума за”пазарището”,което

  Коментар by Веселин Марков — 31.07.2013 @ 12:50

 10. Уважаеми(пък и недотам)мами,интелект се натрупва с четене и учене!Лекарите учат ЦЯЛ ЖИВОТ!Ние,българите,не сме на нивото на лекарите си,с което СПЪВАМЕ нормалната им и успешна работа.Ние ПРОСТО НЕ ГИ ЗАСЛУЖАВАМЕ!Престанете(по-разумно би било!)да се”обучавате”взаимно,да трупате съмнително познание и да се озлобявате!А с озлоблението ди,поради”народностни характерови особености”,ставаме все по-агресивни,което се изразява директно в количеството и тона на”коментарите”в подобни”форуми”(каква вдъхновена дума за”пазарището”,което представлява”рубриката”…ВЕЧЕ разбирам”второто лице”на свободата…на словото).Защо не си”натуралствате”тихомълком и не оставите МИЛИАРДИТЕ,които живеем в XXI век да ползваме съвременните достояния и хилядолетната мъдрост на една от най-старите и най-хуманната наука?Между другото,ако срещнете какъвто и да е лечител,който отрича т.нар.”официална”медицина-от мен знайте,че Ви мамят!Добрите алтернативни лечители не само не Ви отказват правото на консервативно лечение,а дори ползват методите и познанията,нужни за диагностициране…
  И още една истина,стара като Света:едно и също вещество бива отрова,наркотик(не задължително)и лекарство-според…дозата!Тъй че разсъждения от типа на”ама това е отрова!”или”ваксината е болест”само издават дълбокото,непростимо вредно НЕПОЗНАВАНЕ на темата и материята!..КАК ТОГАВА СИ ПОЗВОЛЯВАТЕ ДА ОСПОРВАТЕ И”СЪВЕТВАТЕ”?!От”висотата”си на…какво,по дяволите?!
  Забележка:обидилите се да се смятат за групата,изразяваща крайното състояние на некомпетентност.Злобата си е за тяхна сметка,но вреди на обърналите им внимание!
  P.S. Първият ми коментар бе прекъснат от срив.

  Коментар by Веселин Марков — 31.07.2013 @ 14:24

 11. Изгледайте видеото където точно доктори и специалисти говорят и отричат ваксините и пак ще си коментираме!

  И номер 9 и 10- които са един и същи човек, явно е лекар и се е засегнал лично на медицинска основа.

  Да, лекарите не учат цял живот и 100% не са компетентни, знаещи и наистина лекуващи.

  10% може би са истинските Лечители!!!

  90% са само едни чиновници робуващи финансово на фармацията, която им диктува днес какво ново произведено “лекарство” “ваксина” и тн..
  иззкуствена химийка – да изпишат на някакви си техни пациенти, които “лекари” дори не се интересуват, как живеят тези хора, с какво се хранят и какви са им реалните проблеми и стресовете, заради които се разболяват ….

  http://vimeo.com/65622749

  Коментар by tututo — 03.05.2014 @ 2:26

 12. серпухов натяжной потолок – натяжные потолки пущино, потолки пущино.

  Коментар by Thomasmush — 15.05.2014 @ 19:36

Напишете коментар