Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво казват ноктите за вашето здраве?

Вашето тяло ви уведомява, когато нещо не е както трябва и ноктите не са изключение.

noktiteТяхната форма, текстура, цвят и общо състояние могат да ви подскажат какво се случва с вашето здраве.

1. Слаби, чупливи или нацепени нокти

Какво означава: Чупливите нокти могат да бъдат свързани с напредването на възрастта или знак, че са били увредени от прекалена обработна. Може да е знак за недостиг на витамин А, витамин C или биотин, които укрепват ноктите и ускоряват растежа им.

Какво да направите: Направете пауза от лакове. Дайте на ноктите време да дишат. Оставете ги без лак и поставяйте само овлажняващи балсами. Ако това не помогне, може да имате недостиг на витамини.

2. Жълти нокти

Какво означава: Това може да означава много неща, като например гъбички на ноктите, псориазис или петна от пушенето. Вашата привързаност към тъмен лак за нокти също може да бъде причина.

Какво да направите: Ако ноктите ви са оцветени, като ги оставите без лак, петната ща изчезнат. Ако пожълтяването продължава, става по-лошо или е придружено от болка, това може да бъде гъбична инфекция. За съжаление, гъбичните инфекции могат да бъдат трудни за лекуване. Ако забележите промяна в ноктите си, посетете Вашия лекар.

3. Бели точки

Какво означава: Белите точки по ноктите обикновено се дължат на някакъв вид травма, но могат да бъдат знак за липса на витамини.

Какво да направите: Посетете дерматолог, ако продължат да се появяват нови. Вижте дали приемате достатъчно витамини и дали нямате гъбички по ноктите.

4. Тъмни вертикални линии

Какво означава: Пигментирани вертикални ленти са често срещани при тъмнокожите хора и те също могат да бъдат доброкачествени бенки в нокътното легло. Една единствена нова или промяна на групата може да бъде злокачествен меланом – потенциално смъртоносен рак на кожата.

Какво да направите: Ако лентите продължават да се променят или стават по-тъмни, вижте се с дерматолог веднага.

5. Нокти като лъжица

Какво означава: такива нокти означава, че имате недостиг на желязо. Кръвоснабдяването не достига средата на ноктите. В някои случаи вдлъбнатите като лъжица нокти може да бъде признак на болест на сърцето или хипотиреоидизъм.

Какво да направите: Трябва да се консултирате с Вашия лекар, който ще ви даде направление за изследване на кръвта и хормоните и ще ви постави диагноза с последващо лечение.

 

10 съвета за здрави нокти

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *