ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Доктор Пламен Петков: Преди лечението на язва трябва да се открие причината за заболяването

Стомашните болки внасят дискомфорт, а превърнат ли се в хроничен проблем, може да останат с нас цял живот

лечение язва Как да уловим проблеми като гастрит и язва още в началото, обяснява д-р Пламен Петков – началник отделение по гастроентерология в МБАЛ „Св. Панталеймон“, Плевен.

Гастритът е възпаление на стомашната лигавица, а язвата е раничка на стомаха или на дванадесетопръстника. Дали сме се сдобили с гастрит, язва или проблемът е по-сериозен, може да разберем по два диагностични начина. Първият е рентгенологичен, при който пием бариева каша (контрастна материя) и ако има проблем, той се визуализира. Вторият е фиброгастроскопия за оглед на хранопровода, стомаха и дванадесетопръстника и е по-прецизен. Тъй като през устата се въвежда тънка фиброоптична тръба и това е доста неприятно за пациента, най-добре е изследването да се направи под пълна упойка. „Процедурата е не повече от 15-20 минути, като самият оглед е само няколко минути. Прави се на гладно. А това, че не се приемат течности преди изследването (кафе, чай и т.н.), е необходимо заради въвеждането в анестезия“, обяснява пред списание „За жената“ д-р Петков.

Причините за гастрит често са прекален прием на алкохол, на пикантни, горещи или студени храни, на аспирин и медикаменти от групата на нестероидните противовъзпалителни средства, изписвани най-често от невролози или ортопеди. По-разпространени са хроничните гастрити. Те се делят на тип А (автоимунен), който води до атрофия на стомашните жлези в корпуса на стомаха, и бактериален тип Б. Причина за втория е инфекция с хеликобактер пилори.

„През последните десетилетия се смята, че тази бактерия е честа причина за възникване на гастрит и язва, тъй като инфектирайки лигавицата на стомаха, води до дисбаланс на защитните и агресивни фактори“, пояснява гастроентерологът.

Лечението включва антибиотична комбинация и приемане на препарат, който блокира протонната помпа. Тя участва в синтезирането на солна киселина в стомаха. Така че с препарати като омепразол, пантопразол, езомепразол Значително се блокира продукцията на солна киселина, която оказва неблагоприятен ефект и е основен агресивен фактор при хора с гастроезофагеална рефлуксна болест, гастрит и язвена болест на стомаха или дванадесетопръстника. Неинвазивен метод за изследване на хеликобактер пилори е серумният тест с кръвна проба. При него се изследват антителата срещу тази бактерия, но е по-неточен. През последните години се прави директно изследване на хеликобактер пилори от фекална проба, която дава наличие или отсъствие на този причинител. И методът е по-информативен.

При изразени болки в стомаха първите 24 часа може да се направи по-строга диета и да се приема основно билкова отвара от липа, лайка, а след това внимателно да се премине към захранване, като се избягват пържени и пикантни храни, люто, кисело, солено. Да се предпочитат варени и печени ястия с по-малко подправки. Да не се приемат газирани напитки, да се ограничат кафето и цигарите особено на гладно, защото стимулират допълнително продукцията на солна киселина. Проблем често създават някои плодове и зеленчуци (домати, краставици, грозде, диня). Супите (пилешки, телешки) и картофите обикновено се понасят добре от пациентите.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *