ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Трябва ли астматиците да се откажат от прясното мляко?

Популярният мит, че пиенето на мляко провокира производството на секрети в дихателните пътища, е повлиял на мнозина, страдащи от астма или алергии, да се откажат от млечните продукти. Но всъщност най-големият проблем, който млякото може да ви създаде, е временно да сгъсти слюнката – освен ако не страдате от непоносимост към лактоза.

Всъщност според някои съвременни проучвания се предполага, че консумацията на прясно мляко и краве масло понижава риска от астма. Според датско изследване сред 3000 деца тези, чието меню включвало пълномаслено мляко и краве масло всеки ден, имали по-малък процент на заболеваемост от астма и дихателни проблеми в сравнение с останалите, които употребявали млечни продукти по-рядко. Причината не е изяснена. Тя може да е свързана с други фактори, като например по-здравословен хранителен режим – оказало се, че пълнозърнестият хляб също помага – или избягването на по-опасни pryasno mliakoпродукти: децата, консумиращи масло, вероятно не употребяват големи количества маргарин и омега-6 полиненаситени мазнини (които са свързани с възпаленията). Необходими са още проучвания в тази област.

Изследвания на влиянието на храненето в ранните години предполагат, че кърменето предпазва от астма, докато прибързаното внасяне на краве мляко в детското меню увеличава риска от заболяването. Затова британската организация „Астма“ препоръчва кърменето до една година, ако съществува семейна анамнеза за алергии, и не позволява захранването на бебетата с краве мляко през първата година.

Скорошен доклад на неправителствената благотворителна организация „Кокрейн“, занимаваща се със здравеопазване, потвърждава, че е най-добре кравето мляко да се избягва през първите 12 месеца от живота на бебето. Твърди се, че деца, хранени със специализирани детски млека, по-рядко развиват астма или дихателни проблеми в сравнение с тези, консумиращи краве мляко. Освен това безспорно немалък процент (от 1 до 3%) получават ранна непоносимост към него, а те са по-склонни да се разболеят от астма или сенна хрема.

Млечните продукти съдържат селен, за който се смята, че предпазва от развитието на астма, но има храни, които са по-богати негови източници (бразилски орехи, риба и месо).

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *