ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Авокадото съдържа противотуморния антиоксидант глутатион!

Авокадото е репродуктивната част на дървото и плодът с най-голямо съдържание на мазнини (по-голямо дори от маслините).

Подобно на маслините, тези плодове със странна форма и груба зелена кора са изключително богат източник на полезните мононенаситени мазнини. Калифорнийският сорт (Хас) е с по-тъмна и по-груба кора и с по-високо съдържание на мазнини от сорта, отглеждан във Флорида, който е с гладка кора с яркозелен цвят.

Авокадото има повече разтворими влакнини и протеини от всеки друг плод, а половин авокадо осигурява повече калий от един банан.

авокадото
Полезното авокадо

Лечебни свойства

Независимо от голямото съдържание на мазнини (или по-точно благодарение на тях), авокадото може да понижи холестерола. Изследователите са открили, че замяната на само 5% от калориите, приемани с наситените мазнини (масло и сирене), с мононенаситени (като тези в авокадото) може да намали риска от инфаркт с повече от една трета. Допълнителна полза: авокадото е богато на бета-ситостерол, растителен стерол (съдържащ се също така в понижаващите холестерола маргарини) – той пречи на усвояването на холестерола от храната. В него се съдържа и противотуморното вещество и мощен антиоксидант глутатион.

Здравен съвет

Не използвайте авокадото в допълнение на други източници на мазнини в храната, а вместо тях.

Оптимален прием: Калорийното съдържание на авокадото (227 калории при сорта „Хас“) вероятно ще ви се стори твърде високо. Съветът ни е да разрежете едно авокадо на пет парчета, във всяко от които има само 45 калории – два пъти по-малко от калориите в една супена лъжица майонеза, но е много по-полезно.

Съвети за пазаруване: Подръжте няколко плода в ръка и изберете най-тежкия за размера си. Гъй като по принцип се продава неузряло, съхранявайте го на плота в кухнята, за предпочитане в хартиена торба, за да узрее по-бързо. Авокадото от сорта Хас става много тъмно, когато узрее. За да разберете дали плодът е узрял, дръпнете дръжката му. Ако се отдели лесно и вътрешността е зелена, авокадото е узряло.

Ключови съставки: Мононенаситени мазнини, фолат (фолиева киселина или витамин В9), витамин А, калий, стероли

Полезни съвети

  • За да не покафенява разрязаното авокадо в хладилника, отстранете семената и напръскайте месото му със спрей за готвене, а после го увийте в прозрачно фолио. Консумирайте до три дни.
  • Можете да използвате смляно авокадо вместо майонеза или сметана. Намажете го върху филия хляб или го добавете към печени картофи.
  • За да съхраните авокадото, смелете плодовете с половин супена лъжица лимонов сок за едно авокадо. Поставете сместа в кутия и я затворете плътно. Сложете я във фризера и използвайте до четири месеца.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *