ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Проблемно зрение и шофиране – на какво да обърнем внимание?

Някои изменения в зрението, които настъпват с възрастта, могат да се отразят на способността ни да шофираме. Например повторното фокусиране е затруднено, когато редуваме близки с далечни обекти. Времето за реакция намалява и се нуждаем от повече светлина, за да виждаме нормално.

Става и по-трудно да се адаптираме към много ярката светлина, особено към внезапните, резки промени в интензитета на осветеност – като при излизане на слънце след сенчеста пътека например. Периферното зрение се влошава и цветовете ни се струват по-бледи. Но има много стъпки, които да направите, за да неутрализирате тези проблеми.

– Не шофирайте, когато сте уморени.

– Бъдете концентрирани и бдителни. В автомобила трябва да има добра циркулация на въздух. Правете чести почивки.

– Винаги носете очилата или лещите си, ако се нуждаете от тях при шофиране. Поддържайте очилата си чисти.

zrenei i shofirane– Предното стъкло трябва да бъде почистено отвън и отвътре.

– При силно слънце носете качествени слънчеви очила. Помнете, че при залез може да има отблясъци, които да „заличат“ бялата пътна маркировка и да не можете да я виждате. Очилата могат да са с антирефлекторно покритие, което намалява отблясъка.

– Избягвайте очилата с широки рамки и големите слънчевите очила, които покриват половината лице, тъй като могат да попречат на зрението ви.

– Движете се с останалите автомобили, но спазвайте разумна дистанция от колата пред вас.

– Бъдете особено внимателни на кръстовища и пътни възли, особено когато правите ляв завой.

Шофиране след залез слънце

Много хора над четиридесет години са особено затруднени при нощно шофиране. Очите ни се адаптират по-бавно към слабата светлина и са по-чувствителни на отблясъци и заслепяване. Най-лесното разрешение на проблема е да планирате пътуванията си така, че да избягвате привечерните и вечерните часове. Ако това не е възможно, следвайте нашите съвети (важат за всички възрасти).

– Ако можете, се придържайте към добре осветените главни пътища.

– Когато знаете, че ще шофирате през нощта, избягвайте ярката слънчева светлина предния ден. Колкото по-ярка е светлината и колкото по-дълго са изложени на нея очите, толкова повече време е нужно за адаптирането им към тъмнината. Затова през деня носете слънчеви очила или широкопола шапка и стойте на сянка възможно най-много. Но не носете тъмни очила, когато карате нощем.

– Регулирайте фаровете си за възможно най-добро осветяване.

– Изберете очила с антирефлекторно покритие, за да намалите заслепяването.

– Карайте по-бавно през нощта, придържайки се към скорост, която ви позволява да спрете в рамките на разстоянието, осветено от фаровете ви.

Зрението, шофирането и законът

Ако е минало повече време, откакто сте взели шофьорския си изпит, трябва да уведомите Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, ако развиете определени очни проблеми.

Не е нужно да им казвате за:

Далекогледство или късогледство, ако могат да бъдат коригирани с очила или лещи.

– Далтонизъм.

Нужно е да им кажете за:

– Други състояния, които засягат зрението ви.

Независимо от възрастта ви лекарствата често пречат при шофиране. Много препарати могат да засегнат бдителността или реакциите, а някои – да причинят и зрителни проблеми. Фармацевтът, личният лекар или оптикът ще ви посъветва, ако сте несигурни. Честите виновници за упояващия ефект са приспивателните, болкоуспокояващите, успокоителните, антидепресантите, антихистамините и медикаментите срещу настинка и грип. Същото важи и за алкохола – едно-единствено питие може да се отрази върху шофирането ви.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *