ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Зехтинът има противовъзпалително действие!

Стиснете между пръстите си една маслина и ще получите една от най-здравословните мазнини на света.

zehtinВъпреки това зехтинът се консумира от едва 3% от населението на света, 8% от населението на Щатите – или среден годишен прием по-малко от половин литър на човек. Нека направим сравнение със средиземноморските страни – Италия (14 литра зехтин на човек годишно), Испания (16 литра) и Гърция (27 литра). Предвид огромното количество зехтин, консумирано в Гърция, неслучайно 60% от обработваемата й земя е заета от маслинови насаждения. Не си мислете, че маслините се ядат направо от дървото. Суровите маслини са много горчиви преди обработка. Зехтинът от вида „екстра върджин“ се смята за най-добрия поради ниската си киселинност.

Лечебни свойства

Сред многобройните предимства на зехтина най-важното е, че той понижава „лошия“ LDL холестерол и повишава „добрия“ HDL холестерол чрез мононенаситените си мазнини. Той съдържа и антиоксиданти, наречени феноли, които предпазват артериите от натрупване на холестерол. Според последните проучвания зехтинът има противовъзпалително действие, което допълнително предпазва сърцето и организма като цяло. Възпаленията са пряко свързани с появата на сърдечносъдови заболявания, диабет от втори тип, болест на Алцхаймер и рак.

Здравен съвет

Избирайте зехтин от видовете „върджин“, „екстра върджин“ или „студено пресован“. Мазнината при тях се добива единствено чрез пресоване. За направата на видове „лайт“ и „екстра лайт“ се използват разтварящи агенти и топлина, които разрушават антиоксидантите. В една супена лъжица зехтин се съдържат 120 калории.

Ключови съставки: Витамини Е и К, мононенаситени мазнини, антиоксиданти

Оптимален прием: До една супена лъжица на ден

Съвети за пазаруване: Използвайте „деликатния“ зехтин от вида екстра върджин за салати и сосове. За готвене най-подходящ е видът върджин, затова най-добре се снабдете и с двата вида.

Полезни съвети

  • Най-подходящото място за съхранение на зехтина е хладилникът, но при ниска температура той се втвърдява. Дръжте малко зехтин в чиста тъмна бутилка.
  • Придайте аромат на зехтина, като сложите любими подправки в бутилката.
  • За да не изливате твърде много зехтин, не сваляйте капачката от новата бутилка. Направете малки дупки с върха на ножа и поръсвайте мазнината върху салатата.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *