Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Морковите помагат при нощна слепота и катаракта!

Любимата храна на Бъгс Бъни е зеленчукът, който дава името на най-важната група фитохимикали – каротеноиди.

morkoviИстинските зайци обаче изяждат само зелените листа над зеленчука, а не оранжевия корен и пропускат важните хранителни съставки и най-вече бета-каротина, на който морковите дължат характерния си цвят. Един голям суров морков ви осигурява необходимото дневно количество витамин А, а сготвеният ви дава дори още повече. Повечето моркови, които виждаме по щандовете на зеленчуковите магазини, са оранжеви, но има и видове с различна форма и цвят, включително и виолетов.

Лечебни свойства

Морковите не могат да предотвратят или да излекуват късогледство, но помагат при нощна слепота и катаракта, причинени от недостиг на витамин А. Благодарение на съдържанието на разтворими влакнини морковите могат да понижат холестерола. Според едно изследване приемът на чаша моркови на ден понижава холестерола с 11% след три седмици. Каротеноидите като бета-каротин предпазват от рак, особено рак на белите дробове.

Здравен съвет

Сготвените моркови съдържат повече бета-каротин, защото при топлинната обработка се разрушават клетъчните стени, които обграждат това полезно вещество. За да запазите естествения им вкус и хранителни вещества, задушете ги в покрит съд с възможно най-малко течност. Бета-каротинът се усвоява най-добре, когато морковите се консумират с малко мазнина – зехтин или друга мононенаситена полезна мазнина.

Кючови съставки: Бета-каротин, витамин В6 и С, влакнини

Оптимален прием: Половин купа сготвени моркови се равнява на цяла порция зеленчуци.

Съвети за пазаруване: Избирайте морковите с наситено оранжев цвят, защото те имат най-много бета-каротин. Свежите моркови имат твърди и яркооранжеви краища и не са наранени и натъртени. Ако морковите са с листа, отрежете ги, преди да ги поставите в хладилник, иначе те ще извлекат влажността и хранителните вещества от тях.

Полезни съвети

  • Купувайте малки морковчета, защото се режат по-лесно. Просто ги нарежете наполовина и после напречно в желаната форма.
  • Ще внесете разнообразие в менюто си, като задушите морковите в бульон за две минути и после добавите две супени лъжици портокалово сладко.
  • Чудесен начин да хапнете повече зеленчуци е като прибавите настъргани моркови към обичайните ястия няколко минути преди да ги свалите от огъня.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *