Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Отлепване на ретината – какви са симптомите и може ли да се излекува?

Отлепването на ретината е състояние, при което ретината се отделя от задната част на окото. Това рядко явление, което засяга само един на всеки 20 000 души всяка година, може да бъде успешно излекувано, за да се предотврати засягане на зрението, стига да бъде установено в ранен етап и лекувано своевременно. Любопитен факт е, че през последните години двама министър-председатели на Великобритания – Маргарет Тачър и Гордън Браун – са страдали от това състояние.

При повечето хора отлепването на ретината е предхождано от отделянето на камерната вода (течността в задната част на окото), което образува дупка или разкъсване върху ретината. Това предизвиква внезапни, безболезнени и кратки, но ярки заслепявания в периферното зрение, придружени от множество облачета. По-голямата част от случаите с отделяне на камерната вода не увреждат ретината и рядко прогресират в отлепването й.

Понякога обаче разкъсването позволява на течност да се процеди под ретината, което предизвиква обелването й подобно на тапет от стена. Усещането наподобява падането на сянка или перде пред окото. Правите линии могат да изглеждат изкривени – например касите на вратите могат да ви се струват огънати. Накрая се губи централното зрение и ако цялата ретина се отлепи, може да се стигне до ослепяване. За щастие бързо приложеното лечение може да спре отлепването и да прекъсне процеса.

отлепване на ретината лечение
Отлепване на ретината – правилното лечение може да спаси зрението ви

Отделването на камерна течност може да бъде причинено от травма при директен удар с топка или юмрук в окото – затова заниманията като бокс са опасни и боксьорите трябва редовно да преглеждат очите си.

Рискът от отлепване на ретината се увеличава с възрастта и е допълнително повишен при диабетиците и тези, които са претърпели операция от катаракта. Силно късогледите хора са изправени пред опасност, 15 пъти по-голяма от тази при хората с нормално зрение, тъй като заради техните по-дълги очни ябълки камерната течност упражнява по-силен натиск върху ретината, а самата тя е по-опъната и изтънена от нормалното.

Дупчици или драскотини в ретината могат да бъдат възстановени с лазер или криотерапия (замразяване на тъканта), за да се спре развитието им в пълно отлепване на ретината. В повечето случаи тези процедури са успешни, въпреки че между 5 и 9% от пациентите след време получават още разкъсвания.

Дори отлепването да е започнало, ретината може да бъде възстановена на мястото си с помощта на различни видове хирургия, основани на затопляне, изстудяване или лазер. Приблизително един на всеки пет лекувани се нуждае от повече от една операция. Зрението може да бъде замъглено в продължение на няколко месеца и може да не се възстанови в пълната си цялост. Ако отлепването засегне макулата, централното зрение може да остане перманентно увредено. Около 1 на всеки 20 души страда от вторично отделяне.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *