Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Кога се налага операция на ухото?

СПУКАНО ТЪПАНЧЕ

Ако имате спукване на тъпанчето, което не зараства, може да ви посъветват да го оперирате. Манипулацията се нарича тимпанопластика или мирингопластика и протича под обща упойка за един ден или с 24-часов престой в болницата. За присадка се използва малко парченце тъкан, взето от място над ухото ви. След това хирургът използва специален микроскоп и миниатюрни инструменти, за да повдигне тъпанчето и да сложи присадката под него, така че да затвори перфорацията. Трябва да покривате ухото с антибиотична превръзка в продължение на три седмици, докато присадката зарасне.

ЗАПУШЕНО УХО

При тежки случаи на среден отит по хирургичен път може да се направи дупка в тъпанчето, за да се оттече насъбралата се зад него течност. В някои случаи, особено при деца с упорито задържане на течност зад тъпанчето, хирургът може да постави дренажен канал с отвор през тъпанчето. Ако подутите аденоиди причиняват чести инфекции, могат да бъдат uhoоперативно отстранени по време на същата манипулация.

ОТОСКЛЕРОЗА

Ако слухът ви е нарушен заради отосклероза, при която в резултат от анормален костен растеж една или повече костици в средното ухо не може да предава правилно звуковите вибрации, могат да ви предложат операция. Костицата се отстранява и се замества с изкуствена керамична или титаниева чрез деликатна намеса, която може да бъде направена през ушния канал. Процедурата се прилага и ако костиците са засегнати при нараняване или инфекция. Обикновено успешно възстановява слуха.

ДОБРОКАЧЕСТВЕН ТУМОР

Ако лекарят ви има съмнения за доброкачествен тумор, известен като акустична неврома, ще бъдете насочени към специалист и може да ви бъде направен скенер на мозъка, за да се види дали има разрастване върху слуховия нерв. Такива тумори обикновено растат бавно и не са ракови, затова в повечето случаи не е нужно да се бърза с операция.

Ако страдате от загуба на слуха, тинитус, проблеми с равновесието или има притеснения относно размера и вида на тумора, може да се препоръча лечение. При някои случаи радиотерапията може да свие тумора до лесни за лечение размери, а при други може да се наложи оперативно отстраняване. Това зависи от размера и местоположението на тумора, както и от общото ви здравословно състояние. Когато се отстраняват малки тумори, слухът често се запазва.

КИСТИ

Една от причините специалистите да оперират спуканото тъпанче е, за да ограничат опасността от възникване на кистозно образувание, наречено холестеатом, което може да се появи и след инфектиране на средното ухо. Първоначално кистите се лекуват с внимателно почистване на ушите и антибиотични капки, но може да се наложи и оперативно отстраняване. Тази продължителна процедура, извършвана под обща упойка, често включва разрез зад ухото или през отвора на канала. Кистите трябва да бъдат лекувани, за да се предотврати повторното им появяване, загуба на слуха, нарушения в равновесието и други усложнения.

КАК ДЕЙСТВА ДРЕНАЖЪТ

Дренажът, разположен в тъпанчевата мембрана, осигурява отвор, който позволява на въздуха в средното ухо да циркулира, а на течността – да се оттича или изпарява. Временните дренажи се изхвърлят от ухото по естествен път, безболезнено, в период от 6-15 месеца, което осигурява достатъчно време за лечение на състоянието. В някои случаи се поставят постоянни дренажи, които се отстраняват по хирургичен път след 1-2 години.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *