Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Остеопороза и храни, които помагат в битката с нея

Остеопороза е едно от най-широко разпространените заболявания, при които се губи костна маса и костите стават чупливи

Остеопороза е едно от най-широко разпространените заболявания, при които се губи костна маса и костите стават чупливи. Причината за повишената разорбация на костна маса е липсата на достатъчно количество калиеви соли в организма ни, сочат резултатите от британско изследване, цитирано от novini.cc.

Калиевите соли в човешкия организъм намаляват количествата на калций и киселина, които се отделят от тялото ни чрез урината. Това означава, че калиевите соли спомагат да неутрализират излишната киселина, а оттам и минералите в костите ни да се съхранят. Така ще се въздейства превантивно срещу остеопороза, разкрива д-р Хелън Ламбърт, автор на британското изследване.

osteoporos
При остеопороза изтънява плътността на костите
osteoporoza
При остеопороза се чупят костите

Той посочва още, че хората от Европа консумират твърде много белтъчини, като с това се увеличава риска от отслабване на костната маса.

Затова е препоръчително да се консумират храни, богати на калиеви соли. Такива са някои зеленчуци и плодове.

Най-голяма е концентрацията им в доматите, копривата, в бананите и картофите, затова те трябва да присъстват често в ежедневното ни меню.

Трябва да се ядат в по-големи количества богатите на калций храни – прясно и кисело мляко, прясно сирене, извара, кашкавал. Риба и яйца също трябва да консумирате редовно.

osteoporoza
Разлика в плътността на здрава кост и на пострадала от остеопороза

Газираните напитки са богати на фосфор и не трябва да се консумират, защото фосфорът се трансформира във фосфат в организма, а когато трябва да се изхвърлят навън, се наблюдава загуба и на калций от костите.

Остеопороза е заболяване, което е широко разпространено. Експертите смятат, че трябва да се обърне внимание на превенция срещу тази болест. Но, за да успеем да намалим опасността от загубата на костна маса, което ще направи костите ни по-слаби или чупливи, ще трябва да поддържаме костната си система в добра форма.

Статистиката показва, че от остеопороза страдат много по-често жените, в сравнение с мъжете. Особено се проявява това заболяване при дамите, когато настъпи при тях менопаузата. При мъжете рисков фактор за развитие на остеопороза е понижаването на нивата на тестостерона.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *