Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Кои са най-често задаваните въпроси за слуховите апарати?

Въпрос: Ако ме насочат към специалист, работещ със Здравната каса, колко дълго трябва да чакам?

Отговор: Сроковете за изчакване все повече намаляват. Тъй като влошаването, свързано с възрастта, е най-честата причина за оглушаване при хората над 60 години, слуховите апарати остават основното решение. Поради тази причина някои по-възрастни пациенти биват директно насочени към ушен специалист или аудиолог за предписание на слухов апарат. Други възрастни пациенти и тези под 60-годишна възраст със загуба на слуха биват препратени към специалист „Уши, нос и гърло” (УНГ) в поликлиниката.

Въпрос: Ще ми изпишат ли голям, грозен слухов апарат или съществуват и по-дискретни видове?

Отговор: Вече се предлагат дигитални слухови апарати. Това са предимно устройства, които стоят зад ухото и са по-незабележими, отколкото някога. Козметични и специални апарати, както и такива, които се поставят в самото ухо, все още не се покриват от Здравната каса.

ReSound Alera
On ear
61

Въпрос: Как ще поддържам слуховия си апарат?

Отговор: Щом сте вече „в системата”, би трябвало да получавате поддръжка от отдела, който ви е осигурил устройството. Оттам ще ви помогнат с определянето на размера или други нужди, ще ви осигурят точните батерии за смяна, както и нужните резервни части.

Въпрос: Ако не искам да чакам, мога ли да се обърна към специалист с частна практика?

Отговор: Личният лекар може да ви насочи към частен кабинет УНГ, където да ви прегледат, или да ви препоръча откъде да си купите слухов апарат.

Въпрос: Ако приятел ми препоръча добър частен специалист, нужно ли ми е направление или просто мога да си запиша час?

Отговор: Не ви е нужно направление – можете просто да си уговорите час по телефона.

Въпрос: Колко струва последният модел слухов апарат?

Отговор: Извън Здравната каса цените могат да са между 400 и 4000 лева в зависимост от избора. По-евтините устройства обикновено не са толкова многопрофилни, колкото стандартните, осигурявани от Здравната каса (тяхната цена е около 400 лева).

Въпрос: Ами рекламите на миниатюрните, но скъпи „магически” слухови апарати?

Отговор: Бъдете предпазливи. Невинаги може да се вярва на рекламите, нито на обективността на търговците относно това дали устройството е подходящо за вас. Изберете фирма представител, след като получите лична препоръка от някого и винаги се интересувайте от възможността за рекламация – добрите търговци ще ви възстановят цялата или част от сумата, ако до няколко седмици не останете доволни от апарата.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *