Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как се активира генът на затлъстяването

Редовната консумация на някои храни активира ген, който кара тялото да натрупва мазнини.

fatАко това е продължителна практика, обмяната на веществата се преустройва и мазнините се натрупват все по-интензивно, твърдят учени. Неотдавна екип от няколко американски лаборатории е направил експерименти в тази посока, информират от medikforum.ru. Опитите са били направени с гризачи. При тях било проследявано как консумацията на различни храни се отразява на състоянието им. Така било установено, че продуктите с високо съдържание на захар и мазнини стимулират така наречените капа-опиоидни рецептори. Въпросните рецептори участват в мастния обмен. Активирането им продължително време стимулира развитието на затлъстяване, с което един организъм може много трудно да се справи.

При споменатото изследване мишките били разделени на две групи, в едната от които генетиците лишили гризачите от капа-опиоидните рецептори. В продължение на четири месеца животните получавали мазна и сладка храна и било проследявано теглото им. Накрая се оказало, че мишките с въпросните рецептори са затлъстели, а генетично променените гризачи практически не се изменили.

След този експеримент учените смятат, че заради особеностите на капа-рецепторите си хората се отнасят внимателно към мазната и сладката храна. Този механизъм е формиран в хода на еволюцията; действително капа-опиоидните рецептори определят натрупването на мастна тъкан.

Във времената, когато храната е била малко, организмът се е спасявал, като включвал механизъм за натрупване и се запасявал с енергия като от обилна трапеза – такова е обяснението на специалистите. В днешно време обаче този механизъм става вреден, тъй като продължава да действа и без да са налице условията на хранителен дефицит.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *