БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Как да предотвратим дегенерацията на макулата?

Състоянието, което най-вероятно – по настоящата статистика – може да ви лиши от зрението в късна възраст, е ВСДМ – възрастовосвързана дегенерация на макулата. Добрата новина е, че можем да я предотвратим, ако вземем мерки отрано.

Учените определят ВСДМ – подобно на сърдечносъдовите заболявания и диабета – като „болестта на съвремието“. Това, което ги обединява, са причинителите – рисковите фактори на времето, в което живеем, като високо кръвно налягане, висок холестерол и затлъстяване. Всъщност последното проучване, публикувано през 2008 г. в Австралия, сочи, че ВСДМ може да се използва като доста точен предвестник на инфаркт при хора на възраст между 49 и 75 години. Изследването установява, че пациентите, страдащи от ВСДМ в ранен стадий, са изправени пред двойно по-голям риск от сърдечносъдови заболявания с фатален край в следващите десет години. При тези с напреднал стадий на ВСДМ опасността се увеличава пет пъти (а рискът от инфаркт – десет пъти).

degeneracia na makulata

На какво се дължи това?

Много от тези състояния засягат хора с нормално тегло, затова е малко вероятно да е свързано с преяждането. Фактът, че консумираме прекалено голямо количество омега-6 мастни киселини и твърде малко омега-3, е сред възможните фактори. А съвременният начин на хранене може да крие и други опасности.

Има определени неща, срещу които не може да се направи нищо – като възрастта, расата и пола. Например белите жени над 55 години са статистически най-предразположени към ВСДМ.

Запознайте се и с останалите рискови фактори, изброени по-долу, за да откриете как можете да ограничите риска и да запазите очите си:

Спрете цигарите

ВСДМ започва по-рано и се развива по-бързо при пушачите. Две големи британски изследвания сочат, че една четвърт от случаите на остра загуба на централно зрение вследствие на ВСДМ са свързани с тютюнопушене. Добрата новина е, че ако спрете, рискът постепенно се изравнява с този на непушачи.

Намалете приема на мазнини

Средно 40% от приема на калории постъпва в организма под формата на мазнини. По-здравословно е да ограничим консумацията до 20-25%. Хранителният режим, богат на мазнини, не само повишава риска от ВСДМ, но и обостря вече съществуващо състояние. Проучване в Харвард, проведено сред хора над 60 години, установява, че тези, които имат богато на мазнини меню, са застрашени три пъти повече от задълбочаване на състоянието в сравнение с тези с нисък прием на мазнини. Ограничаването на „лошите“ мазнини ще ви помогне да избегнете друг рисков фактор, свързан с ВСДМ – затлъстяването.

Вашата индивидуална програма

Стратегията ПОПР – Профилактика, Оценка, Подобряване и Радост – започва да се оформя. Имате добра представа как да предпазвате зрението си, като предприемате разумни предпазни мерки в заобикалящата ви среда. Разполагате със стратегии срещу бъдещи проблеми и сте научили как да подобрявате здравето на очите си чрез промяна в храненето и начина си на живот. Ако сте записали факторите, които са валидни за вас, това ще ви помогне да си съставите личен план. Започнали сте да оценявате зрението си и вероятно вече сте прегледали очите си и сте си набавили нови очила или лещи.

Не е нужно да правите всичко наведнъж. Всъщност често е по-добре да правите промените бавно и постепенно – заместете обичайния бял хляб с пълнозърнест или купете спанак при следващото пазаруване. Защото постепенните промени са тези, които остават. Следващата седмица можете да въведете още една промяна.

Записвайте целите и напредъка си и се гордейте с всяка стъпка с ясното съзнание, че вървите по пътя към доживотната радост от чудото на зрението.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *