Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как зъбната плака предизвиква инфаркт

инфаркт, зъбна плака, заболявания на венцитеВече е ясно, че редовното миене на зъбите и използването на конци за почистване не просто ви дават по-красива усмивка, а могат да спасят живота ви. Д-р Найджъл Картър, изпълнителен директор на Британската фон­дация за дентално здраве, твърди, че: „Има все повече доказателства, че хроничните за­болявания на венците, причиняващи леки възпаления, могат да ускорят развитието на сърдечносъдови заболявания.“ Всъщност хо­рата с хронични бактериални инфекции на венците са два пъти по-застрашени от фата­лен инфаркт от онези, които са със здрави венци. В едно американско проучване сред 700 души без данни за сърдечносъдово забо­ляване била открита пряка връзка между липсващите зъби (индикатор за сериозно стоматологично заболяване) и отлагането на плаки в артериалните стени.

Специалисти от лондонския стоматоло­гичен институт лекували пациенти в добро общо здраве, но с остри заболявания на вен­ците. Преди терапията онези от тях с най-се­риозни инфекции били с над пет пъти по-висок риск от сърдечносъдово заболяване. След лечението средното ниво на риск спаднало значително. И други изследвания свързват заболяванията на венците с учесте­ния пулс в спокойно състояние, абнормни електрокардиограми и лош контрол на кръв­ната захар – а това са симптоми или предпо­ставки за сърдечносъдови заболявания.

Увредените зъби са признак на влошено здраве, но едва наскоро е установена научно връзката им – възпалението. Според теория­та бактериите от зъбната плака попадат в кръвообращението при възпаление на вен­ците и произвеждат ензими, които правят тромбоцитите (отговорни за кръвосъсирването) по-лепкави, а това допринася за образу­ването на кръвни съсиреци.

Симптоми на заболявания на венците

Може да страдате от парадонтит и да не знаете за това, така че ходете редовно на стомато­лог, дори и зъбите ви да са здрави. Предупре­дителните знаци са:

  • Венци, които често кървят
  • Зачервени, подути, чувствителни венци
  • Венците са се отдръпнали от зъбите
  • Упорит лош дъх или вкус в устата
  • Разклатени зъби, отдалечени един от друг
  • Промяна в начина на засрещане на зъбите при захапване
  • Промяна в начина на засрещане на час­тичните протези

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *