Кръводаряването подмладява

Преливането на кръв често спасява живота на пострадали хора, а кръводаряването е хуманен акт

кръводаряване В европейските страни се практикува много по-активно, отколкото у нас. Там популярни личности от различни области на изкуството и обществения живот дейно участват в кръводарителски акции. В България обаче мнозина смятат, че даването на кръв е вредно за донора.

Погрешно е схващането, че то отслабва имунитета, влияе на кръвното налягане, обърква обмяната на веществата, уверяват лекарите. Те обясняват, че човешкият организъм разполага с естествени регулаторни механизми, които компенсират дареното количество. Вземането на кръв не само не представлява никаква опасност за донора, но дори е полезно за него. Организмът го възприема като кръвозагуба, в резултат на което се стимулира работата на костния мозък и той започва интензивно да произвежда кръвни клетки. По този начин кръвта се „подмладява“, както и целият организъм. Създава се надеждна бариера срещу различни заболявания. Освен това донорът получава специфичен имунитет – при евентуална кръвозагуба неговият организъм по-лесно се адаптира към екстремната ситуация. Дългогодишни научни изследвания показват, че редовните кръводарители са по-малко изложени на риска от възникване на сърдечносъдови заболявания. В никакъв случай не бива да подценяваме и вътрешното удовлетворение, че помагаме безкористно, дарявайки на някого частица от себе си.

Кой би могъл да дарява кръв? Всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години.

Мъжете могат да го правят 5 пъти в рамките на една календарна година, а жените – 4 пъти. Времевият интервал между две кръводарявания трябва да бъде не по-малък от 2 месеца.

Лекарите твърдят, че не съществува никакъв риск за кръводарителите при самата процедура. Всички материали и консумативи, които се използват, са стерилни и са предназначени за еднократна употреба. Това означава, че е невъзможно заразяване с инфекция, предавана по кръвен път.

Процесът на кръводаряване продължава около 30 минути и включва няколко етапа. Най-напред в регистратурата на кръводарителския пункт проверяват дали фигурирате в списъка с хора, които не могат да бъдат донори по различни здравословни причини. След това се попълва анкета, в която човек отбелязва какви заболявания е прекарал. Взема се кръвна проба от пръста, която експресно се изследва лабораторно, за да се определи нивото на хемоглобин и кръвната група. Ако хемоглобинът е под 125 г/л за жените и под 135 г/л за мъжете, кръводаряването не се разрешава. После лекар специалист се запознава с получените данни, измерва теглото, температурата и кръвното налягане на кандидат-донора. Разпитва за начина му на живот, включително и за вредните навици.

Между 405 и 450 мл кръв е допустимо да се дарят според определените от здравните служби норми. Количествено тя се възстановява за около едно денонощие, а качествено – за 3-4 седмици. Ако по време на вземането на кръв дарителят се почувства зле, процесът се преустановява. В този случай кръвната плазма няма качества и не се използва да преливане. Тя обаче не се изхвърля, а се включва в производството на кръвни продукти с лечебен ефект.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *