ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как най-бързо и качествено да си изработите добър холестерол?

Добрият холестерол за разлика от лошия не постъпва в организма чрез храната, а се изработва от тялото самостоятелно

холестерол За тази цел спомагат умерените, но редовни физически упражнения. Още един фактор, колкото и странно да звучи, е консумацията на алкохол – не повече от 1 чаша сухо вино или 60-70 г качествен твърд алкохол. Но имайте предвид, че прекомерната употреба на алкохол има противоположен ефект.

Лошият холестерол се съдържа в хранителни продукти като мазните меса и сирена, маслото, субпродуктите, колбасите, хайвера, яйчения жълтък. Затова ако имате повишено ниво на холестерол, е нужно да ограничите или напълно да ги изключите от менюто си.

Наред с хранителния режим нивото на лошия холестерол може активно да се понижи с помощта на лекарствени препарати, които обаче задължително трябва да бъдат предписани от лекар. В съвременната медицина се използват медикаменти със съдържание на статини, фибринова и фолиева киселина, омега-3, витамини от групата В, Е и др.

Особено важен е здравословният начин на живот – редовна, но умерена физическа активност, правилно хранене, нормализация на теглото, отказ от пушене.

Намалете до минимум мазнините в менюто си. Консумирайте немазни риби, премахвайте предварително кожата от пилешкото месо, заменете свинското с телешко и говеждо.

Откажете се напълно от колбасите и месните полуфабрикати – наденички, бекон, салами. Заменете животинските мазнини (масло, мас) с растителни (зехтин, шарлан и всякакви нерафинирани растителни масла).

Понижете количеството на въглехидратите в менюто си – ограничете най-вече тортите, пастите, бисквитите, сладоледа.

Предпочитайте млечни продукти с нисък процент масленост.

Консумирайте колкото се може повече пресни плодове и зеленчуци. Авокадото, спанакът, орехите, бобът и чесънът най-успешно извеждат лошия холестерол от организма, пише списание „За жената“.

Чаят и черният шоколад са полезни, но най-добре намалете радикално консумацията на кафе.

Проверявайте редовно нивото на холестерол в организма си – колкото по-рано разберете за риска от хипертония, толкова по-лесно и бързо ще се избавите от нея.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *