Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Развийте ума си с тази триседмична програма!

Развиването на ума е важно, защото умственото здраве е широко понятие и обхваща всички аспекти на личността: способността за възприятие и концентрация, въображението, креативността и умението да осигуряваме на мозъка нови стимули.

Всички тези качества можем да развиваме до дълбока старост.

Мозъкът се състои от два дяла, свързани чрез така нареченото „мазолесто тяло“ (Corpus callosum). В тях са заложени различни функции и всеки контролира срещуположната страна на тялото. Кората на главния мозък, в която се смята, че протичат мисловните процеси, е изградена от 10—15 милиарда неврони (или сиви мозъчни клетки), които комуникират помежду си посредством електрически и химически сигнали. Те са налице още при раждането на човек, но в процеса на растеж теглото на мозъка се увеличава, като нараства и броят на връзките между отделните клетки.

Митът за стареенето на мозъка

Мозъкът на възрастен човек тежи средно 1300 г. Между 20-ата и 70-ата година теглото му намалява с около 200 до 300 г. Този естествен процес, свързан със загуба на мозъчни клетките, не води автоматично до нарушаване на функциите му. При наличието на толкова много неврони възрастово обусловената клетъчна загуба не оказва почти никакво влияние. От решаващо значение за умствените способности е информационната мрежа между нервните клетки, а тя може да се развива. Независимо от годините всяко ново дразнение (импулс) предизвиква изграждането на нови връзки. С напредването на възрастта все по-важно става целенасоченото активиране на мисловния процес с нови стимули. За разлика от детската възраст, когато към мозъка постоянно постъпва нова информация, с възрастта се утвърждава рутината. С тази програма ще научите как да разчупите еднообразното ежедневие с интересни упражнения, да изострите сетивата и да развиете въображението си. Научете се да мислите нестандартно и създайте възможности за нови впечатления и нови решения.

Жените мислят по-различно

В структурно отношение съществуват известни различия между мозъка на жените и мозъка на мъжете. Това донякъде доказва разпространеното схващане, че жените могат по-добре да разбират емоционалните взаимовръзки, по-добре усвояват езици и са по-добри слушатели, докато на мъжете по-лесно се удава абстрактното мислене, имат по-развито пространствено въображение и математическите умозаключения им прилягат повече.

При повечето мъже лявата половина на мозъка доминира над дясната. За разлика от тях жените използват почти еднакво и двата мозъчни дяла. Мазолестото тяло, което свързва мозъчните половини, при тях често е по-добре развито, отколкото при мъжете, така че обменът на информация между лявото и дясното полукълбо протича по-бързо и ио-интензивно. Би могло да се каже, че мъжете са „тясно специализирани“, докато жените се справят в много различни области и използват мозъка си по-ефективно.

Тренирайте и двата мозъчни дяла

Мисленето е най-ефективно, когато двата дяла работят съвместно. Мъжете трябва да обърнат особено внимание на това. Равновесие може да се постигне чрез упражнения за координация и целенасочено разтоварване. Ако допълнително стимулирате кръвооросяването и снабдяването на мозъка с кислород чрез движение, и гарантирате обмена на информация между сивите клетки с балансирано хранене, вие ще създадете условия за добра функция на мозъка си до дълбоки старини. Тренирайте умствените си способности и извън предложената триседмична програма.

Независимо дали играете шах, пътувате или танцувате, намерете си хоби и чрез новите знания, опит и общуването с другите поставяйте предизвикателства пред своите сиви мозъчни клетки.

Емоционален или рационален

Задавали ли сте си въпроса защо някои хора мислят подчертано рационално, докато при други доминират чувствата и те разбират по-добре емоционалните взаимовръзки?

Причината се крие в съществуването на две мозъчни половини, всяка от които контролира съответно срещуположната страна на тялото, но също и отговаря за различни задачи.

В левия дял на мозъка са разположени центровете на говора, четенето и смятането, разума, логиката, анали тичното мислене, възприемането на подробности и ориентацията за времето.

В десния дял са разположени центрове, отговарящи за пространственото възприятие, интуицията и креативността и за осмислянето на личните отношения. Освен това в дясната половина на мозъка се запаметяват спомени и мнения. Образното мислене се осъществява също тук.

Развиване концентрацията и ума

Физическата активност намалява стреса и може да предотврати умствените блокади. Упражненията за координация представляват специална група упражнения, които освен посочения положителен ефект подобряват целенасочено и умствените способности. Те активират и двете половини на мозъка и стимулират тяхното взаимодействие. Упраженията са създадени, за да предизвикват състояние на отпуснато внимание, което спомага за повишаване на работоспособността. Те се прилагат при трудности с четенето и правописа, както и при намалена концентрация. Включете някои от тях в ежедневната си програма.

Упражнение за координация на пръстите

Седнете с изправен гръб на висок стол или на маса. Краката трябва да могат да се движат свободно.

Разперете пръстите на двете ръце и допрете върховете им един до друг пред себе си.

С бързо движение изнесете ръцете странично назад и отново напред. Върховете на пръстите се събират отново.

Упражнение за координация

Представете си, че на носа ви има закрепен молив или химикалка. Рисувайте осморки във въздуха с тях.

След като усвоите това, започнете да „изписвате“ прости думи или имена във въздуха. Можете да рисувате и абстрактни неща.

Упражнение с подскоци

Започнете с тъй наречените „марионетни“ скокове. Застанете изправени, с прибрани крака, ръцете са събрани над главата. При скока ръцете се спускат надолу край тялото, а краката се изнасят встрани. После ръцете се вдигат нагоре, а краката се събират.

Запазете движението на краката, но движете ръцете пред тялото нагоре и надолу.

След това движете ръцете както в първия вариант нагоре и надолу край тялото, а с краката отскачайте като при ходене, напред и назад.

Упражнение – кръстосване на ръцете и краката

Размахвайте ритмично ръцете, като ги кръстосвате отпред на височината на раменете – нека първо дясната ръка е над лявата, а след това обратно. Дланите са обърнати към пода. След като помахате така известно време (колкото ви е приятно), започнете да кръстосвате ръцете последователно пред и зад тялото. Зад тялото това става на височината на ханша. После заедно с движенията на ръцете кръстосвайте и краката. Изнесете левия крак надясно пред десния, след това десния пред левия наляво.

Придвижете се с кръстосана стъпка надясно. Направете крачка встрани с десния крак, кръстосайте левия крак зад него; после още една крачка встрани с десния крак, а левия крак поставете до него. Повторете на другата страна.

Като диригенти

Подготовка

Представете си, че ще дирижирате оркестър. Разгънете нотите пред себе си, привлечете вниманието на оркестрантите и здраво хванете в ръка въображаемата палка.

Упражнение

Вдигнете двете ръце приблизително на височината на раменете, като едната е малко по-високо от другата.

С двете ръце едновременно очертавайте хоризонтални осморки във въздуха. Лявата ръка започва от средата на осморката нагоре и наляво, а дясната ръка от средата нагоре и надясно.

След като изпишете външните дъги на осморките и отново достигнете средата им, опишете вътрешната дъга с кръстосване на ръцете. По средата на времето сменете посоката.

Детски игри

Упражнение I

Това упражнение вероятно ви е познато от детските години. Сложете дясната ръка върху главата, а лявата на корема. Сега потупайте нежно главата, като през това време поглаждате корема с кръгови движения.

Упражнение II

Поглаждайте с лявата ръка надясно в кръг около пъпа, а с дясната правете кръгове под лявата ключица наляво. По средата на времето сменете ръцете.

Разчупете рутината

Умствените способности могат да се развиват до дълбока старост. Упражненията поддържат пъргавината на ума и никога не е късно да ги започнете. В последните години в САЩ се зароди един особен вид тренировка на мозъка — невробика. При нея не става въпрос за решаване на трудни и времеемки ребуси, а най-вече за организирането на ежедневието, така че то постоянно да предлага на мозъка нови стимули.

Невробиката е заимствана от децата, които възприемат околния свят с всичките си сетива. Те опипват предметите и ги миришат, докато при възрастните доминира най-вече визуалното възприятие. Целта на невробиката е да се преоткрие детското любопитство и да се мобилизират всички сетива.

Упражнение за пространствено мислене

Веднъж седмично си отделяйте 15 минути и пренаредете по друг начин бюрото си.

Поставете телефона, перфоратора, класьорите или календара на необичайни за вас места.

Преди всяко действие мозъкът трябва да се адаптира към новата ситуация и да реагира съответно.

Упражнение с нудобната ръка, например лявата

Извършвайте ежедневни рутинни дейности с неудобната лява ръка (за левичарите с дясната). Така ще активирате онази половина на мозъка, която обикновено се използва по-малко. Движенията с десните крайници стимулиратлевия мозъчен дял, а с левите – десния. След измиването на зъбите и сресването можете да изпиете кафето си също с лявата ръка (респ. с дясната).

За повишаване на трудността се опитайте да пишете с лявата ръка.

Упражнения със затворени очи

Разчупете рутината на ежедневието и още сутринта направете нещо за мозъка си. Застанете под душа със затворени очи и включете другите си сетива в тази иначе рутинна дейност. Мозъкът ви ще състави триизмерна карта на банята. Опипайте сапуна и шампоана и се концентрирайте върху миризмата на душгела. Ще се учудите колко интензивно възприемате аромата му, когато визуалният дразнител отсъства. Намерете хавлията и се подсушете със затворени очи.

Вземете в ръка различни предмети. Опипайте формата, почувствайте материала, помиришете го. Опипайте ключа за колата на връзката в джоба или в чантата и се опитайте със затворени очи да намерите ключа за запалването, радиото и чистачките.

Използвайте дистанционното на телевизора, без да поглеждате клавишите.

Правете упражнения и за тялото, и за душата

Наред с положителните ефекти за тялото движението възпрепятства втвърдяването на артериите и така допринася за доброто оросяване и функциониране на мозъка чак до дълбоки старини. Специалната тренировъчна система не се изчерпва с това. Тя набляга на упражнения, които чрез движенията влияят върху умствената кондиция и я стимулират. Към тях спадат познатите ни вече упражнения за координация или спортовете с топка и танците, които посредством изучаването на различни техники и поредици от стъпки изискват от мозъка известна концентрация и способност за реакция. Много важен момент в тази система е разтоварващото й въздействие, което намалява стреса и стимулира концентрацията.

Танци

Танцът е едно от най-въздействащите упражнения. Той доставя удоволствие, стимулира общуването и по един естествен начин – чрез концентриране върху партньора и поредица от стъпки – изисква от мозъка бърза способност за реакция и съсредоточеност. Въртенето, например при валса, стимулира допълнително чувството за равновесие чрез вътрешното ухо.

Упражнение – прозяване

Прозявайте се целенасочено и интензивно.

Докато се прозявате, масажирайте леко ставата на челюстта.

Въздействие

Прозявката в никакъв случай не е само признак на умора. При прозяване до мозъка стига голяма порция кислород, което от своя страна влияе положително на концентрацията.

Прозяването плюс масажът освобождават от схващания дъвка- телната мускулатура и стимулират многобройните нервни окончания в тази област, които достигат до мозъка.

Упражнение – кълбо назад

Подготовка

Необходими са ви 1 лимон и 1 стол.

Упражнение

Поставете стола зад вас и легнете по гръб. Лимонът трябва да е между стъпалата. Бавно повдигнете краката и поставете с тях лимона на стола. Вземете плода отново и го върнете до изходното положение.

Дишайте равномерно.

По-опитните могат да се откажат от стола и да поставят лимона направо на пода.

Стойката на глава и позиция „свещ“ от йога също стимулират оросяването на мозъка.

Прадизвикателства за мозъка

Все още е трудно и дори невъзможно да се дефинират точно всички способности на мозъка. Някои от най-важните му качества все пак могат да се обобщят с понятията концентрация, логическо мислене, въображение и креативност. Повечето хора могат да си представят нещо, когато чуят „концентрация“ и „логическо мислене“, по друг начин стоят нещата с въображението и креативността. Само този, който притежава развито въображение, може да наруши установените шаблони и само креативният човек ще се осмели да направи нещо ново, дори и с риск да се провали. Тези умения могат да се упражняват с различни игри.

Упражнения по всяко време

Винаги когато пътувате с колата (най-добре на магистралата), се опитвайте да определяте за кой град се отнасят регистрационните номера на автомобилите. Ако някои не са ви известни, проверете в пътния атлас. След време ще сте запаметили много регистрационни номера.

Заедно със спътника ви образувайте от регистрационните номера весели изречения, например от СО 1598 ТМ се получава „Сашо обича тихата музика“. Това развива находчивостта.

Упражнение с клечки

Главоблъсканиците с кибритени клечки предлагат чудесна възможност да пренаредите мислите си по забавен начин и да откриете нови решения. Започнете със следващото упражнение.

Подредете 16 клечки така, че да образуват 5 квадрата. После преместете две от клечките, за да останат 4 квадрата.

Намерете и други задачи, например от книга или списание с ребуси, и ги решавайте!

Упражнение със замяна на букви

Със сигурност като деца сте се забавлявали да заменяте гласните в определени изречения само с една избрана, например А, 0 или Е. Когато свикнете да го правите отново, пробвайте да смените и всички съгласни.

За упражняване на въображението и креативността измислете весело изречение, в което се срещат възможно повече букви „Н“.

Прочетете това изречение на партньора или на приятели на своя измислен език, т.е. заменете всички „Н“ с „Д“. Приятелите ви ще трябва да отгатнат какво е оригиналното изречение.

Съвет

Концентрацията се упражнява допълнително, когато говорите и слушате изреченията.

Четете повече книги

Четенето обогатява, разтоварва и е превъзходна тренировка за мозъка. Препрочитайте любимите си книги или открийте нови автори.

Спокойствието дава сила

Спокойният човек има позитивно отношение към живота – първата и най-важна предпоставка за физическо и умствено здраве. Естествено това не означава да се отдадете на леност, защото само след триседмично мързелуване човек губи умствената си кондиция в значителна степен. За разлика от това целенасоченото разтоварване хармонизира лявото и дясното мозъчно полукълбо, което е изключително важно за ефективната умствена дейност.

Планирайте в ежедневието си периодични фази на разпускане и отделяйте време за дейности, които въздействат успокояващо и същевременно стимулират мозъка.

Упражнение от йога за алтернативно дишане

Седнете отпуснати, но с изправен гръб и поставете десния показалец и средния пръст в основата на носа между очите.

С безименния пръст леко запушете лявата ноздра и бавно вдишайте през дясната в продължение на 8 секунди. После задръжте дъха за 4 секунди, след което запушете с палеца дясната ноздра и издишайте бавно през лявата в продължение на 8 секунди. Спрете да дишате за 4 секунди, после отново вдишайте за 8 секунди, но този път с лявата ноздра. Повторете упражнението, като редувате ноздрите.

Съвет

Дихателното упражнение повишава бдителността и ободрява.

Упражнение за отпускане и концентрация

Седнете удобно по турски и затворете очи.

Вдишайте и издишайте дълбоко няколко пъти (коремно).

Концентрирайте се върху дишането. При вдишване мислено казвайте „Ом“, а при издишване „Ах“.

Можете и да изговаряте двете думи, без да нарушавате ритъма на дишане.

Съвет

Това упражнение е заимствано от тибетския будизъм и се прилага често при медитиране. То подпомага отпускането и концентрацията.

Шахът е перфектна игра срещу стрес!

 

Кога за последен път играхте шах? Тази царска игра разтоварва изключително много и същевременно стимулира логическото мислене.

Редовната игра на шах се отразява положително на концентрацията, стратегическото мислене и пространственото въображение. Наред с това тя доставя удоволствие и осигурява социални контакти – важни фактори за спокойната нагласа към живота.

Използвайте част от свободното си време, за да играете по партия шах с приятели или подредете шахматна дъска на работното си място. Всеки, който идва при вас, ще трябва да прави по един ход. Без победители и победени.

Японската игра „го“ също стимулира концентрацията и стратегическото мислене.

Храната

Мозъкът ни дава максимума от себе си всеки ден, без почивка. Това обяснява високата му потребност от енергия. Въпреки че представлява само 2 до 3% от човешкото тегло, той се нуждае от цели 20% от енергията, доставяна чрез храната. При това не е все едно с какво се храним, защото оптималното снабдяване с жизненоважни хранителни вещества е крайно необходимо за умствената дейност. Обменът на информация между нервните клетки се осъществява посредством медиатори, чието количество и състав се влияят от храната. Също така е важно да се приемат поне 2 л течности на ден, защото те са важно условие за обмяната на вещества между клетките и кръвта.

Огретен с алабаш

2 глави алабаш, 1 филийка шунка, 50 г камамбер, малко магданоз, сол, мускатово орехче, масло, 125 мл мляко

Обелете алабаша и го нарежете на фини филийки, нарежете сиренето на кубчета, а шунката на ивици. Измийте магданоза и го накълцайте на ситно. Разбъркайте всичко, сложете подправки и изсипете във форма за печене. Стоплете млякото и го излейте отгоре. Печете в продължение на 30 минути на 200 °С.

Пълнозърнести макарони със сос

60 г пълнозърнести макарони, 150 г броколи, 1 малка глава лук, 25 г горгондзола, 2 с. л. кисела сметана, малко масло, 100 мл вода, сол, пипер, мускатов орех, 1 ч. л, лимонов сок, 1 ч. л. нарязани бадеми

Сварете макароните в подсолена вода. Разделете броколите на цветчета и ги измийте, нарежете лука и горгондзолата на кубчета и ги размесете с киселата сметана.

Задушете лука в масло, докато стане прозрачен, добавете броколите, долейте вода, прибавете подправки и оставете да ври 15 минути. След това разбийте на пюре, добавете сметаната със сиренето, разбъркайте и оставете да се загрее още веднъж. Излейте соса върху макароните и поръсете с бадемите.

ВАЖНО! Често ли сте уморени или претоварени? Консултирайте се с лекар дали не страдате от недостиг на определени хранителни вещества.

Да обобщим

ГИМНАСТИКА ЗА МОЗЪКА

Упражненията за координация стимулират съвместната работа на двете мозъчни половини.

С невробиката ще разчупите жедневната рутина.

Специалните физически упражнения подобряват умствения потенциал, като противодействат на втвърдяването на артериите и гарантират доброто кръвоснабдяване на мозъка.

Упражненията за паметта стимулират концентрацията и въображението.

РАЗТОВАРВАНЕ

Важна предпоставка за добрата умствената работа е позитивното отношение към живота.

Погрижете се за това, като съзнателно се разтоварвате от стреса и същевременно стимулирате концентрацията.

Със съзнателно дишане ще подобрите бдителността си.

ХРАНЕНЕ

Мозъкът се нуждае от около 20% от енергията, която се доставя чрез храната.

Пълноценното хранене снабдява тялото и ума с необходимите витамини и минерали и се грижи за безпроблемния обмен на информация между нервните клетки.

Изпивайте поне 2 л течности на ден. Това стимулира обмяната на веществата между кръвта и клетките и по този начин намалява разсеяността.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *