Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Полезните зимни храни, които могат да ни навредят

Увлечението ни по някои типично зимни храни може да се окаже проблемно, особено ако ги поемаме в големи количества.

kiselo zeleВместо да ни заредят с витамини, такива екстри като киселото зеле и мандарините са в състояние да ни разболеят, коментират от medikforum.ru. Киселото зеле без съмнение е добра зимна храна с висок витаминозен състав, но ако прекалим с него ще поемем много сол. Не е изключено да се събудим след прекрасна вечеря с този продукт – с обострен гастрит, нарушен водно-солеви обмен и проблемна обмяна на веществата, със жлъчни проблеми, мъки с 12-топръстника и влошено самочувствие.

С маринованите краставички работата е дори още по-лоша, защото при топлинната им обработка голяма част от полезните компоненти са се разрушили. Маринованите краставички са забранени за хората със заболявания на стомашно-чревния тракт и жлъчката. Те са и вредни за зъбите.

Как да повярваме, че и ароматните мандарини могат да ни създадат проблеми! Вярно – имат високо съдържание на витамин С, но съдържат и компоненти, които са силни алергени. На всичко отгоре са твърде сладки и хората с диабет или в преддиабетно състояние не трябва и да ги помирисват. Сокът им дразни доста осезаемо стомашната лигавица.
Зимата е времето на горещите супи и силните бульони с месо. Имайте предвид обаче, че този тип храна възбужда и натоварва нервната и сърдечно-съдовата система. Такива блюда не се препоръчват при проблеми със стомаха, черния дроб, 12-топръстника, жлъчката и панкреаса.

Рискувате и когато решавате да се поглезите с лека салата от марули и зелен лук. Това са извънсезонни продукти: на пазара идват от оранжерии, където ги помпят с изкуствени торове и химикали. Помислете дали това ви трябва! Ако все пак неудържимо ви се е прияло нещо зелено – накиснете ги във вода за 40 до 60 минути. Така вредните съставки ще отпаднат – или поне част от тях.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *