Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Боровинки за добра памет на стари години

Специалисти от САЩ и Канада огласиха резултатите от комплексно изследване върху факторите, подобряващи паметта на възрастни хора. Специално внимание е отделено на сока от черни боровинки.

Сироп от боровинкиЕдна чаша сок от черни боровинки на ден избистря паметтта и намалява присъщата на старостта склонност към забравяне, описват от medikforum.ru. При експерименти с животни било доказано, че антоцианините от боровинковия сок подобряват качеството на невронните връзки в мозъка. Антоцианините са биоактивни вещества, полифеноли, които насърчават потреблението на глюкоза от мозъчните клетки и така функциите на паметта се оптимизират.

Учените приемат това като доказателство за възможно забавяне на дегенерацията в нервните тъкани и при хората.
Тезата е била проверена и потвърдена върху доброволци – хора на възраст над 70 години с влошена памет. Сокът от черни боровинки наистина подобрява паметта на възрастните хора. В продължение на 12 седмици доброволците изпивали всеки ден по две или две и половина чаши сок, като преди това решавали тестове за качество на паметта и мисленето. След приема на боровинков сок тестовете се повтаряли и винаги имало подобрени резултати. Според комплексната оценка боровинките подобрявали асоциативното мислене и способността да се запомнят списъци с думи, намалявали симптомите на депресия и понижавали стойностите на кръвната захар.

Всъщност боровинките отдавна са обект на внимание в медицината и здравословното хранене заради свойствата им. Неслучайно редовно ги споменават в групата на супер плодовете. Полифенолите от боровинките блокират процесите на окислителния стрес, отключващ тежки нервнодегенеративни и сърдечно-съдови заболявания.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *