Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво представлява дисбактериозата?

Лекарите често каз­ват „да лекуваме ана­лиза“, когато пациен­тът им не се оплаква от нищо конкретно, но изследванията му показват известни отклонения от нор­мите. Това се случва и при наличието на дисбактериоза.

дисбактериоза

Преди всичко трябва да знаете, че става въпрос не за отделно заболяване, а за синдром. По някаква при­чина имунитетът отслабва и „вредните“ бактерии изли­зат извън контрол. Ето защо необходимо е не да се лекува дисбактериозата, а да се от­крие причината за нея.

Кога трябва да се направят изследвания?

През последните няколко години все повече лекари са на мнение, че ако пациен­тът няма стомашно-чревни проблеми, не е необходимо изследване за дисбактериоза.

Стомашната флора е неста­билна и се влияе от начина на хранене, общото състояние на организма, имунитета. Ако в резултатите от изслед­ванията ви се окаже, че има недостиг на определен вид бактерия, може още на след­ващия ден да се установи, че всичко е наред. Можете да си направите десетки изследва­ния и резултатите на всяко едно от тях да изискват ле­чение. Затова изследванията трябва да се направят, ако има конкретни оплаквания- диария, дискомфорт в областта на стомаха, метеоризъм, запек.

Заедно с анализа на микрофлората е добре да си направите и химичен анализ на изпражненията, за да изключите наличието на яйца от глисти.

  • Най-често срещаните причини

ДЪЛГОТО лечение с антибиотици, нарушаване на мотилитета (стомашното движение), ферментна недостатъчност на панкреаса, когато продуктите, които консумирате, не са добре топлинно обработени.

  • Какво се разбира под „неправилно хранене“?

Преди всичко, че се яде предимно суха или еднообразна храна, включваща повече месо. Гладуването или спазването на т. нар. кефирна диета също могат да доведат до нарушаване на стомашната микрофлора.

  • Колко често се среща при децата?

Сравнително рядко. Често я бъркат с лактозната недостатъчност, наличието на глисти, хранителни алергии или други нарушения на стомашно-чревния тракт. Затова при подозрения за дисбактериоза първо трябва да се изключат всички останали възможности.

  • Може ли материалът за изследването да се вземе от пелената?

Съвременните пелени и памперси попиват акото на бебето и може да променят състава му. Затова в деня, в който ще носите за из¬следвания, най-добре използвайте старите тензухени пелени.

  • Може ли дисбактериозата да бъде излекувана с кисело мляко?

Лечението е двустепенно – първо трябва да се „убие“ патогенната флора, а след това да се посеят „добрите“ бактерии. Лекарствените препарати са много, затова не се самолекувайте, задължително се консултирайте със специалист. Киселото мляко е много полезен продукт, който помага дисбактериозата да бъде избегната, но не е лекарство.

  • Как да разчетете изследванията?

За дисбактериоза можем да говорим, ако в изследванията на изпражненията…

  • бифидобактериите и лактобактериите са 1-2 пъти по-малко от нормалното;
  • повишена е концентрацията на Escherichia coli с променени свойства (Ешерихия коли, Е. Coli) – вид бактерия, живееща в дебелото черво;
  • понижена е концентрацията на нормалните бактерии Escherichia coli (по-малко от 1 милион на 1 г) или е налице повишено количество;
  • повишена концентрация на други патогенни микроорганизми.

 

 

 Опасно ли е забавеното лечение при дисбактериоза?

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *