Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Опасно ли е забавеното лечение при дисбактериоза?

Здравейте! Наскоро един лекар ми каза, че дисбактериозата е из­мислена болест, такова за­боляване не съществувало. Нима това е истина?

Елена Василева – Перущица

 

Дисбактериозата е състояние, което не се смята за самостоятел­но заболяване, но може да влоши качеството на живот на човека и да пре­дизвика много болести. Въпреки че се среща при 90 на сто от жителите на планетата, дисбак­териозата никак не е безобидна. Увредените от гнилостни бактерии черва вече не могат да изпълняват основната си функция – да служат като бариера за влезлите отвън опасни микроби и токсини. Естествената флора е силно намаляла, а това понижава устой­чивостта на организма към болестотворни ми­кроби. Страдащите от дисбактериоза много по-често боледуват от ин­фекциозни заболявания. Освен това се нарушава процесът на усвояване на полезните вещества от храната и възниква хиповитаминоза. Но това още не е всичко. Докато „добрите“ бактерии ни по­магат да смелим храната, да неутрализираме вред­ните вещества и да усво­им повечето витамини и аминокиселини, коварните микроби вършат точно обратното – те отравят организма ни с токсични­те продукти от своето разлагане и натоварват черния дроб. Имунитетът силно отслабва и нару­шеното храносмилане предизвиква развитие на алергия, особено при бебетата. Вече е напълно доказана връзката меж­ду атопичния дерматит и дисбактериозата при тях. Ако не го лекувате, това заболяване може да ви докара колит или анемия, ще отслабнете и ще си докарате и други неприятности.

 

…КОГА СЕ НАЛАГА ПРИЕМАНЕТО НА АНТИБИОТИЦИ

Ако диетите u всички тези препоръки не ви помог­нат, се налага да предприемете по-сериозни мерки. Успокояващо ще ви подействат отвари и настойки от жълт кантарион, лайка, евкалиптови листа, елови шишарки. Ще ви помогнат топли грейки и сгряващи компреси със спирт и дори с топла вода. Полезни са топлите хвойнови бани. Всичко, което изброихме до тук, ще ви помогне, но няма да реши до­край проблема ви. При задълбочаване на болестта се налага да приемате антибиотици. Само те могат да унищожат завъдилите се в червата болестотворни микроби. Но по никакъв начин не се самолекувайте, преди да се посъветвате с лекуващия лекар.

Има още един важен момент – не само колитът може да причини диария след употреба на сурови плодове и зеленчуци. Дебелото черво е последната брънка от дългата верига на храносмилателната система. При заболявания на храносмилателните органи грубата съединителна тъкан постъпва в червата практически непреработена. С такова натоварване дори и здравите черва не могат да се справят. Само гастроентеролог може да установи истинската причина за вашите проблеми.

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *