ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Какво отключва дисбактериозата?

Моля ви да поясните как се поставя диагнозата дисбактериоза и какво е най-ефективното лечение за това заболяване? Какви са най-честите причини, които водят до развитие на дисбактериоза?

Цветанка Тонева, Сливен

Често се случва естественият баланс на микроорганизмите да бъде нарушен, което означава да се променя техния коли­чествен и качествен състав. Причините за това могат да бъдат много – от баналното преяждане до емоционално наситения ден. В здравия организъм дисбалансът е кратковременен и първоначалният микро­бен статус се възстановява след няколко часа, максимум за денонощие. Когато обаче организмът е отслабнал вследствие на по­стоянен стрес, неправилно хранене, строга диета, безконтролно самолечение (особено с прием на антибиотици), той вече не може да подкрепи малките си помощници и те започват да загиват. А в природата, както е известно, празно място няма. И освободе­ната „жилищна площ“ се заема от болес- тотворни бактерии. Тогава човек хуква по лекари, а медицинският му картон започва да набъбва от най-различни диагнози, често противоречащи си, или се появява загадъчно заболяване – дисбактериоза. Обикновено на нея се приписват всички несгоди.

ВНИМАНИЕ!

Дисбактериозата се характеризира с нарушения в съотношението на представителите нл чревна­та микрофлора. Всъщност това не е диагноза, а симптом, съпътстващ заболяване или проблем в работата на организма. Става ято, че съществува някаква причинапредизвикала гибелта на полезни­те бактерии. И всякакви опити те да бъдат заселе­ни в червата отвън са обречени на провал, защото причините, предизвикали гибелта на полезните микроби, продължават да съществуват.

Затова винаги трябва да се търси при­чината за дисбактериозата. Обикновено тя се установява въз основа на оплакванията на пациентите – болки и дискомфорт в стома­ха, метеоризъм, чувствителност към опре­делени продукти, слабост, кожни прояви на алергия и др. Прави се и изследване, което установява промените в съотношението между полезните и вредните микроби.

Съществуват много състояния, които водят до дисбактвриоза – проблеми със стомашно-чревния тракт, сърдечносъдови и инфекциозни заболявания, химио-, хормоно- или лъчетерапия. Роля имат и социалните фактори, физическото или психичното на­товарване, неправилното или небапансира- ното хранене, недостигът на витамини.

Ефикасно е комплексното лечение, насо­чено на първо място към основното заболя­ване и към възстановяване на вътрешните ресурси на организма. В здравото тяло и микрофлората се чувства уютно. Никак не пречи и доброто настроение, a най-важното е да се върнат в строя естествените защитни сили на организма, предупреждават специалистите от в-к „Доктор”.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От първия до “Какво отключва дисбактериозата?

  1. Pingback: Опасно ли е забавеното лечение при дисбактериоза? | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *