За бъбреци в отлично здраве

Непрекъснато чуваме: спортът е полезен за сър­цето, за дробове­те е важно да не се пуши, фибрите са необходими на стомаха… А колко рядко говорим за бъбреците! Как­во да правим, за да се чувстват те добре?

бъбреци

Как да сме сигурни, че функционират правилно?

Най-добре е да се изслед­ва урината всяка година. Наличието на албумин Г или на кръв в нея говори за проблем с бъбреците или с пикочния мехур. В такива случаи лекарят назначава допълнител­ни изследвания. Измер­ването на креатинина в кръвта дава доста добра представа за дейността на бъбреците. Скоростта, с която креатининът се пречиства ( т.н. креати­нинов клирънс), трябва да е около 100 мл на минута. Друг показател е нивото на уреята (общото количество уринен азот, произведен в черния дроб при разграждането на белтъчините и аминокисели­ните). При диабет и сърдечно­съдови заболявания, както и след 50-годишна възраст, изследванията трябва да ста­нат редовна практика.

 

Трябва ли да се пие много вода?

При цистит или склонност към образуване на камъни в бъбреците е задължително да се пие достатъчно коли­чество вода. В останалите случаи е по-добре да се пие, когато се усеща потребност­та от това. Някои майки предлагат на децата си доста често вода, но това не е необ­ходимо, освен в случаите на стомашно разстройство. Ако усещането за жажда е посто­янно, това може да говори за начален диабет или пък е показател, че консумираната храна е прекалено солена, което е лошо за бъбреците. Оптималното количество е литър-литър и половина на ден.

 

Болят ли бъбреците?

Когато човек се оплаква от болка в бъбреците, обикно­вено става дума за болка в кръста. Тези два малки ор­гана всъщност не болят или могат да предизвикат съвсем слабо болезнено усещане, освен в случаите, когато бъбречен камък блокира пикочните пътища.

 

От какви заболявания страдат?

Неизлекуваният цистит може да доведе до инфек­ция на бъбреците – пиело-нефрит, придружен с висока температура. При проблеми с имунната система неряд­ко се стига до поликистоза. Но най-честите причини за бъбречна недостатъчност са диабетът и хипертонията.

 

Издръжлив орган ли са?

Заболелият бъбрек про­дължава да изпълнява функциите си доста дълго време, тъй като разполага с хиляди нефрони (него­вите основни структурни и функционални единици), а всеки от тях е филтър. Бъ­брекът работи достатъчно добре дори само с 20% от нефроните си. Човек може да живее безпроблемно с един бъбрек. Но ако и двата са засегнати от патология, нефроните хипертрофират и това води до унищожа­ването им. Този затворен кръг се изразява в бъбречна недостатъчност.

 

Какво е лечението?

Хроничната бъбречна недостатъчност се придру­жава от анемия, която се дължи на липсата на желязо и недостиг на еритропротеин, необхо­дим за производството на червени кръвни клет­ки. Лечението се състои в прием на лекарство, което имитира дейност­та на този хормон. Ако обаче дебитът на фил­трирането е под 10 мл в минута, натрупване­то на токсини води до отравяне на организма. Възможното решение на проблема е диализата, тоест прочистване с помощта на машина, или присаждането на бъбрек, който трябва да бъде получен от жив донор.

 

Опасни лекарства

Почти всички проду­кти, употребявани 6 химиотерапията, са токсични за бъбреци­те. Затова по време на лечението трябва да се пие много вода и да се контролира бъбреч­ната дейност. Някои антибиотици също имат неблаго­приятно действие и продължителната им употреба трябва да се избягва.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *