Как да си помогнете при мускулна треска

Помощ при мускулна треска? Най-после сте се преборили със себе си и сте предприели мерки за физическото си укрепване, с много ентусиазъм и убеждения сте започнали да бягате, да карате колело или да посещавате фитнес студио.

мускулна треска

Но най-късно на втория ден еуфорията обикновено започва да отслабва, когато ставането от леглото сутрин се превърне в болезнено изпитание. Краката сякаш са от олово и дори усмихването е мъчение. Местата, които допреди ден сте тренирали и разтягали, днес са сковани от мускулна треска.

Причина за това са минималните разкъсвания в мускулните клетки и в тъканите вследствие на претоварване или недостатъчно загряване. Противно на по-старите схващания, не става въпрос за натрупване на кисели продукти в мускулите.

С подходящи мерки можете да овладеете мъчителната мускулна треска. Първото средство както за предотвратяването, така и за лечението й е подобряването на кръвооросяването в засегнатата област.

Първо си направете тази напитка

1-2 портокала

половин лимон или зелен лимон

1 грейпфрут

1 киви

минерална вода

Изцедете портокалите, лимона и грейпфрута. Обелете кивито и го разбийте с миксер или в блендер на пюре заедно с плодовия сок. Разредете напитката с минерална вода.

След това започнете упражнения за отпускане на мускулите

Разтърсете силно ръцете и краката.

Повдигнете раменете и рязко ги пуснете надолу 5 пъти, без да напрягате горната част на тялото.

Размахайте ръцете напред и назад край тялото.

Изпъвайте ръцете нагоре, като ги редувате.

С изправена горна част на тялото изпълнявайте махове с краката напред и назад, след това странично надясно и наляво.

В леко разкрачен стоеж изпълнявайте кръгови движения с торса. Движете ръцете свободно край тялото, докато го завъртате наляво и надясно.

В упражненията за отпускане може да ви помага партньор. Легнете по гръб, за да може той да разпуска последователно всяка ръка и всеки крак с леко разтърсване.

Здравословна храна за мускулите

Витамин Е е важен за обмяната на веществата в мускулите и ускорява елиминирането на отпадните продукти. Салатата, кресонът и пшеничният зародиш са добър източник на витамин Е.

Магнезият стабилизира клетъчните мембрани. Повишената нужда от него може бързо да бъде задоволена с хляб и богата на магнезий минерална вода.

Когато се изпотявате или когато сте се наранили, се погрижете да приемате достатъчно течности под формата на чай, минерална вода и витаминозни

напитки.

Чаят от хвойна или спиртът от хвойна действа обезболяващо, пречиства кръвта и намалява отока.

Отпускащи и подхранващи втривания

Втриването на лечебни вещества в болезнените мускули ги облекчава.

Анасоновата водка, настойката от арника и маслата за спортисти стимулират кръвообращението и подобряват снабдяването на тъканите с кислород и хранителни вещества.

След душа втривайте в кожата и лосион за тяло. Масажните движения подобряват кръвооросяването.

Тигров балсам

Смесете в купичка равни части (по около 20 капки) карамфилово, ментово, канелено и камфорово масло и разбъркайте старателно.

Вземете няколко капки от тази смес с върха на пръстите си и ги втрийте с кръгови движения в кожата над засегнатия мускул. Не прилагайте никакъв натиск, тъй като това може да доведе до допълнително травмиране.

Фитнес профилактика

Повишавайте бавно обема на тренировките, а ако сменяте вида спорт започнете с умерени натоварвания.

Втриванията в областта на тренираните мускули преди натоварване предотвратяват схващанията. Подходящи за целта са лавандуловото масло и мехлем с прополис.

Дълбокото дишане по време на тренировката подобрява снабдяването с кислород и дава възможност на мускулите „да си поемат дъх“.

Завършвайте тренировката постепенно и задължително включвайте упражненията за разпускане, описани по-горе.

Упражненията за стречинг с продължителност не по-малко от 10 минути след същинската тренировка повишават кръвоснабдяването на мускулите и с това увеличават еластичността и гъвкавостта им.

Включете в програмата си възстановяващи вани за стимулиране на оросяването още преди отпускането на мускулите.

Ако все пак получите мускулна треска

  • Направете пауза в тренировките с продължителност от 3-5 дни. През това време обаче не се обездвижвайте, а се разхождайте или плувайте, за да могат тъканите да се възстановят.
  • Баните и контрастните душове (например 3 минути горещ и
  • 20 секунди студен) подобряват оросяването, подпомагат изхвърлянето на токсините и ускоряват възстановяването.
  • Налагането след действа облекчаващо при някои хора. За целта сложете няколко кубчета лед в найлонова торбичка и я увийте в кърпа. Поставяйте ги върху болезненото място неколкократно през деня за 10-15 минути.
  • Възстановяващите бани с добавен екстракт от розмарин и смърчови иглички, маточина или арника или 8-10 капки масло от чаено дърво подпомагат отпускането и спадането на отока на мускулатурата и облекчават болките.
  • Третирането с топлина, като облъчване с инфрачервена лампа, електрическо одеяло и сауна, облекчава болките.

 

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *