ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Следвайте тези напътствия, за да се радвате на перфектно зрение!

ПРИСТРАСТЕНИ КЪМ ЕКРАНА

Има няколко причини работата с компютър да причинява напрежение в очите. Тя, независимо дали играем на игри, или проектираме сгради, изисква интензивна и фокусирана концентрация. Обикновено отделяме повече време на компютъра, отколкото на четенето на книга, да речем. И често забравяме да мигаме при работа с компютър. Това може да доведе до сухота в очите, замъгляване на погледа и напрежение, както и до други оплаквания като болка във врата, раменете и китките или до главоболие.

КАКВА Е ВРЕДАТА?

Доскоро повечето учени твърдяха, че прекаленото стоене пред компютъра може да умори очите, но не и да им навреди. Но проучване от 2004 г., проведено в Япония, сочи, че има и други рискове. Изследователи от Токио анкетират над 10 000 японски служители от четири различни компании, като ги питат за работата с компютър в дома и на работното място, както и за случаи на офталмологични заболявания в семейството. Установява се, че прекомерната употреба на компютри причинява далекогледство или късогледство. Освен това тестовете показват съмнение за глаукома средно при един на zrenie computerвсеки трима от доброволците.

Статистически анализ отчита, че прекомерната работа с компютър, глаукомата и късогледството (миопия) са взаимосвързани. Учените предполагат, че очите на пациентите с късогледство са по-уязвими за умората при продължителна работа с компютър. Тъй като японците са предразположени към късогледство, както и към определена форма на глаукома (хронична глаукома със затворен ъгъл), не е ясно дали тези резултати са изцяло валидни при други нации. Офталмолозите съветват интензивно работещите с компютър да преминават редовно пълни очни прегледи. Така могат да бъдат регистрирани най-ранните симптоми на глаукома, когато лечението е най-ефективно.

СИГУРНОСТТА ПРЕДИ ВСИЧКО

Друга опасност при работата с компютър е, че се взираме и забравяме да мигаме. Мигането е естественият защитен механизъм на окото срещу нараняване. Ако нещо се приближи прекалено до окото, клепачът се затваря – автоматичен рефлекс, който почти не може да се контролира. Но клепачите ви са доста тънки и нежни. Понякога допълнителната защита е изключително важна.

Специалистите считат, че поне 90% от нараняванията на окото могат да бъдат избегнати. На работното място например около 70% от инцидентите са вследствие на падащи или летящи предмети или искри – и над една десета причиняват временна или постоянна загуба на зрението. Изненадващо е, че три пети от засегнатите хора или не носят защита за очите по време на инцидента, или са взели неподходящи предпазни мерки. Много злополуки с очите стават в „сигурната“ домашна среда, където хората често поемат ненужни рискове – например оксиженистът, който използва маска на работа, я забравя, когато работи по автомобила си.

Често срещани причини за наранявания на очите включват проекти „направи си сам“, градинарска работа, инциденти на работното място, при спортуване или шофиране. Невинаги можете да прецените сериозността на щетите, затова задължително трябва да прегледате засегнатото око при специалист, дори когато нараняването изглежда незначително.

Следвайте напътствията по-долу, за да ограничите риска до минимум:

– Ако за дадена дейност се препоръчва защита на очите, си я осигурете. Обикновените очила невинаги предпазват адекватно. Имайте предвид, че твърдите лещи и стъклата също могат да причинят сериозни щети, ако се счупят при удар.

– Винаги следвайте препоръките за безопасност на работодателя, ако работата ви представлява риск за очите.

– Използвайте предпазни очила при домашна работа по самоделни проекти и поддържайте инструментите си в добро състояние.

– Ако редовно спортувате, особено спортове с ракети като скуош, попитайте оптик за поликарбонатни спортни очила (това е материалът, използван за пластмасовите полицейски щитове и стъклата на военните самолети – той може да издържи на 22-калибров куршум).

– Следвайте точно инструкциите за безопасност и се отнасяйте към всички химикали – включително с почистващите препарати в домакинството – с внимание.

– Проверявайте собствената си ливада за камъни, чакъл, парчета дърво и други замърсявания преди косене.

Важно е да мигате

ОЧИЛА С ДУПКИ ЗА ПЕРФЕКТНО ЗРЕНИЕ
ОЧИЛА С ДУПКИ ЗА ПЕРФЕКТНО ЗРЕНИЕ

Хората обикновено мигат по-малко, когато използват компютър. При премигване клепачите действат като автомобилни чистачки, разнасящи тънък слой по повърхността на окото, за да го запазят влажно и да отстранят прахта и мръсните частици. Въпреки че можете да мигате волево, това обикновено се случва несъзнателно – средно по 13 пъти за 1 минута – на всеки 4-5 секунди. Когато гледате надолу, клепачът ви покрива повече от очната повърхност и мигате по-често. Затова поставянето на екрана под нивото на очите и накланянето му назад ще предотврати гледането на монитора с широко отворен, фиксиран поглед и ще поддържа очите ви овлажнени.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *