ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Пет тайни на щастливата старост

Две хиляди и петстотин мъже са били включени в британско изследване за тайните на здравословното остаряване; изследването продължило 35 години. За финала му съобщава научният екип от Държавния университет в Кардиф.

happy-older-manМного хора са убедени, че няма никакъв смисъл да се отказват от обичайните житейски удоволствия, ако това ще им даде още няколко тъжни години в някой старчески дом. Но онези възрастни хора, които са спазвали препоръчан от лекарите режим, се радват – макар и на достолепна възраст – на добра физическа форма и са със съхранено мислене. Това показва изследването на щастливата старост, започнало още през 1979 година, описват от medikforum.ru.

Тогава научният екип поканил 2500 мъже да участват в проучването, като се задължават да спазват пет прости правила: да се хранят здравословно, да спортуват, да не злоупотребяват с алкохол, никога да не пушат и да се пазят от наднормени килограми. 35 години по-късно се оказало, че от всичките 2500 доброволци в началото – само 25 продължават да “играят” по правилата. Всички до един били в много добра форма – физически и ментално, особено сравнено с живите си връстници, които се отказали от участие на различни етапи от проучването.

При тези 25 ветерани не можело да става и дума за рисковите заболявания на третата възраст: рак, диабет, инфаркт, инсулт и деменция. Струвало си е да бъде провеждано това дългогодишно изследване, щом то нагледно доказва ролята на здравословния живот. Спазването на въпросните пет правила не само удължава живота, но и гарантира доброто му качество в старостта. По-голяма част от успелите 25 участници са прехвърлили 80-те години, но това не им пречи да се наслаждават на живота.

Един от тях – пенсиониран учител, всеки ден изминава 4 километра пеш. На седмица “навива” с педалите на велосипеда си по 50 километра. Играе редовно популярната на Острова игра скрабъл и пие на обяд по халба бира или чаша хубаво вино. Той е наясно какво е щастливата старост.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *