Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как да сме здрави през есента?

Движението на чист въздух укрепва имунната система, която трябва да издържи проверката на първата вълна от простудни заболявания.

През този период природата ни затрупва с богати на витамини плодове. Ракитникът, шипките (витамин С), лешниците и орехите (витамин Е), бъзът и тиквите (витамин В) ни дават всичко необходимо, за да се чувстваме добре през есента. Една ябълка съдържа около 300 различни съединения, като например вторични растителни вещест ва (биофлавоноиди), витамини и минерали, които са важни за имунната система. Дивечът, гъбите, кестените и лукът ни снабдяват с микроелементи като цинк, селен и желязо. Ако желязото не е достатъчно, често изпитваме студ.

Балсам за душата

Сиво, тъжно време, малко слънце и светлина – невинаги е лесно да запазим добро настроението си. Направете си светъл, уютен и топъл оазис у дома. Часовете пред чаша чай на свещи стоплят тялото и душата. Ароматите, цветовете и звуците въздействат благотворно на психиката. Проверете дали цветотерапията е наистина ефикасна и определени цветове, като топлото червено, жълто и оранжево подобряват кръвообращението и противодействат успешно на меланхолията и леността.

Смята се, че жълтата светлина на свещите стимулира биологичните процеси в кожата и мозъка; жълтото активира обмяната на веществата, успокоява нервите и провокира въображението. Червеният цвят повишава кръвното налягане, което при студ често е по-ниско, и така стопля тялото.

Благовонните масла въздействат на вегетативната нервна система. Те стимулират чувствеността (рози, мускус) и творческата нагласа (жасмин, пачули).

Изберете си най-подходящото от предложенията, които следват и бъдете силни дори през есента.

Здравословна програма за есента

Почивайте си

Нищо не въздейства по-отморяващо след напрегнат работен ден от това да вдигнете краката си нависоко за 15 минути. Така разтоварвате гръбначния стълб и мускулите могат приятно да се отпуснат.

Скачане на батут

Храносмилателният тракттрябва да се адаптира към зимното хранене. Едно леко физическо упражнение ще подпомогне чревната функция. Опитайте 10 минути дневно да скачате на батут или с въже. Правете упражнение за корема с благотворно въздействие върху червата.

Стимулиране на енергийния поток

Ако се чувствате зле заради промените във времето, ако изпитвате главоболие или напрежение в мускулите, опитайте с масаж! Според китайската медицина тези оплаквания се дължат на нарушения енергиен баланс, а притискането с пръсти на определени точки освобождава енергията. Притиснете посочените на илюстрацията точки с показалеца и средния пръст в продължение на 1-2 минути.

Тренировка с велоергометър

Когато влажното време навън ни потиска, идеалното решение за поддържане и усъвършенстване на придобитата през лятото форма е тренировката вкъщи. Колоезденето стимулира кръвообращението, укрепва мускулатурата на бедрата и прасците, а също така и на корема, таза и гърба, като стопява натрупаните там мазнини.

Чили кон карне

Ястието e с лютиви чушки и е точно това, което ви трябва в студения и влажен ноември, когато се върнете вкъщи леко премръзнали след продължителна разходка. То загрява тялото и стимулира кръвообращението.

Продукти – 50 г сушен червен фасул, сол, 150 г домати, 1 малка глава лук1 1 малка чушка чили, 1 малка скилидка чесън1 2 ч.л. зехтин, 150 г телешка кайма, 1 с.л. червен пипер. Накиснете фасула за една нощ във вода. На следващия ден го сложете да се вари на слаб огън, докато омекне и след това го прецедете. Междувременно задушете лука, каймата, чилито и чесъна (предварително нарязани) в зехтина и малко вода, за да не се пържат. Добавете доматите (предварително обелени и нарязани), отцедения фасул и сложете подправките. Можете да добавите всякакви билкови растения по ваш вкус – джоджен, магданоз, чубрица и др.

Останете подвижни

Ставите, връзките и сухожилията могат да се поддържат в добро състояние с редовни уп-ражнения вкъщи.

Храна за ума

Поддържайте във форма и ума въпреки мрачното време: напишете стихотворение, решете кръстословица, наредете пъзел, поиграйте шах. Креативността и концентрацията раздвижват ума, кръвооросяването на мозъка се подобряваа, а това повишава настроението.

Потопете се в аромат!

Избягайте за 15 минути от бурното и мокро време и се потопете в приятна ароматна вана с температура 38 °С. Тя разтоварва, отпуска мускулите и успокоява нервите. Идеалните добавки са лайка и лавандула. Ако искате да се ободрите, използвайте лимон и мента, а ако има опасност от простуда, на помощ идва евкалиптът.

„Изключването“ може да се тренира

След стреса от работния ден ви е необходимо спокойствие. Отпуснете ума и тялото, например чрез автогенен тренинг. Той подобрява кръвообращението, отпуска мускулите, а дишането става равномерно. Концентрираното и редовно упражняване може да повлияе благоприятно различни органични и психически смущения. Вътрешното спокойствие оказва ефективен отпор на климатичните и други сътресения.

Смехът е също много добро средство срещу есенната меланхолия. Той раздвижва гръдния кош и диафрагмата, дробовете се разширяват и съдържанието на кислород в кръвта се покачва. Така се подобрява не само настроението, но се стимулират и защитните сили на организма. Просто се смейте в продължение на една минута!

Тренирайте с природата

Уловете последните слънчеви лъчи. Есента създава условия за разнообразна тренировка сред природата, като осигурява дори необходимите пособия:тичайте през полето, прескачайте нападали по земята клони или се разтягайте на дебели дървесни стволове.

Време за четене

Най-после има достатъчно време да се потопите в четене! Интересната книга ще ви накара да забравите ежедневието и ще стимулира ума и въображението.

Есенен туризъм

  • Туризмът стимулира защитните сили, подобрява функциите на сърдечносъдовата и опорно-двигателната система, мускулите, дишането и обмяната на веществата. Все пак трябва да съблюдавате някои правила.
  • Започнете с 15 минути бавно „въвеждане“ в ходенето, при студено време увеличете продължителността до 30 минути.
  • На всеки 2 часа правете почивка.
  • Пийте минерална вода, разреден ябълков сок или чай. При преходи от 6 до 8 часа ще са ви необходими около 2-4 л течности.
  • Носете си храни, които съдържат различни видове захари: обикновена захар (шоколад), плодова захар (сушени плодове), скорбяла (блокче мюсли, пълнозърнестхляб).
  • Раницата следва да има анатомична форма, да е направена от дишащ материал и да не запарва гърба ви.
  • В планината се стремете да поддържате умерено, но равномерно темпо на ходене. Приспособявайте го към вида на терена и след изкачване си позволявайте почивка, като продължите с по-забавена крачка.
  • Не забравяйте да вземете превързочен пакет, в случай че се нараните.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *