Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Хранете се леко и здравословно

За да е здравословна, храната трябва да е пълноценна и балансирана.

Част 1

 

Това означава преди всичко менюто ви да бъде разнообразно и да не се отличава нито с прекалено много зърнени храни или месо, нито с пълно въздържане от прием на сладки или мазни, калорични храни. Разнообразието гарантира, че организмът получава оптимални количества белтъчини въглехидрати и мазнини, както и всички жизненоважни витамини, минерали и микроелементи. Пирамидата на храненето ще ви помогне при съставянето на менюто.

Всяка програма в следващите глави завършва със здравословни рецепти за леки и вкусни ястия, подбрани от специалисти според принципите на диетичната кухня. Тези рецепти са само предложения и не съставят целия хранителен режим, но можете да избирате от тях. Всички ястия са бедни на мазнини, изобилстват от полезни хранителни вещества и се приготвят бързо.

Наред с рецептите, на страниците за хранене към програмите ще откриете и многобройни съвети как чрез подбор на храните да избегнете някои здравословни проблеми или пък целенасочено да им противодействате.

Ще научите как да ускорите обмяната на веществата с вегетарианска храна, как да стимулирате храносмилането с баластни вещества, как да заздравите костите, да подсилите имунитета и каква специална храна за мозъка може да ви помогне за по-лесно преодоляване на стреса и подобряване на паметта.

Отделни страници са посветени на очистването от токсините и на лечебния глад, които също така трябва да бъдат включени в годишното планиране на здравословното хранене, както и намаляването на мазнините като първа мярка срещу наднорменото тегло.

Запазете спокойствие

Да сте здрави означава не само да сте в добра физическа форма. Важна е и способността да се „изключвате“, да разбирате и откривате собствените си нужди и да черпите сили от приятните моменти на отпускане като защита от стреса.

Съществуват разнообразни начини за релаксация. За едни компанията на весели приятели е най-добрият, а други след края на изпълнения с напрежение работен ден предпочитат тишината на природата. За някои е достатъчна отпускаща вана или интересна книга. За други пък идеалното средство за отмора е движението, например тай-чи или танци. При всички азиатски методи за релаксация, които намират все повече привърженици, здравето се разбира като баланс между телесната, душевната и психическата енергии. Целта е да се намери „златната среда“, олицетворение на единството на тялото, ума и душата. Друга възможност да се постигнат покой и добро самочувствие е да се поглезите с процедури като SPA, ароматна вана или сауна, които освен че ще ви помогнат да се отпуснете по приятен начин, ще укрепят и имунната ви система. Други процедури, като влажни обвивания и обтривания, се прилагат с лечебен ефект при конкретни оплаквания. Не забравяйте и масажа. Той отпуска мускулите, повлиява схващанията и стимулира мозъчната дейност.

Приемайте препоръките за релаксация в предложените програми като оазиси в трескавото ежедневие и им се наслаждавайте пълноценно в името на здравето.

Здрави през цялата година

Трите елемента — движение, хранене и разтоварване – могат взаимно да подсилват въздействието си и така да ви избавят от някои здравословни проблеми. Този ефект позволява съставянето на комплексни програми за отделни органи или части на тялото. Най-добрият пример за такава положителна взаимовръзка ни дава природата с настроенията, които провокира, и нуждите на организма, които пробужда, както и със сезонните храни. Именно ритъмът на природата определя живота ни. Човешкото тяло не е мотор, който може да работи целогодишно на високи обороти.

Стресът нарушава способността за разрешаване на проблемите и води до блокиране на мисълта. Само в състояние без напрежение и двете полукълба на мозъка работят в синхрон. Затова конструктивните идеи и творческите импулси могат да се породят само в състояние на хармония и покой.

Мярката за здравословно тегло

Допреди няколко години, когато човек трябваше да вземе решение дали да отслабне, или не, се стремеше да постигне нормалното или идеалното тегло. Днес се определя т.нар. индекс на телесната маса (ИТМ) и приет по-голям диапазон на здравословното тегло или онова тегло, при което се чувстваме добре. ИТМ се изчислява като телесното тегло се раздели на ръста на квадрат.

Няма място за тревога

Трябва ли жена, която тежи 64 кг и е висока 1,70 м да прави нещо, за да промени теглото си? Нейният ИТМ е 64 разделено на 2,89 (1,7 по 1,7), равно на 22,1. Стази стойност тя е в диапазона на нормалното тегло (19-24). Ако беше надхвърлила горната граница, щеше да се наложи да отслабне.

Стойности на индекса

 

Тегло Мъже Жени
Под нормата <20 <19
Нормално тегло 20-25 19-24
Наднормено тегло 25-30 24-30
Затлъстяване >30 >30

 

ТЕХНИКИ ЗА РЕЛАКСАЦИЯ

Редовното психическо и физическо отпускане е най-доброто средство за справяне и профилактика на стреса. Целта е да се преодолеят мускулните схващания, както и физическото и психическото напрежение, за да се постигне общо усещане на задоволство и равновесие.

 

Дихателниупражнения Концентрирането върху дишането чрез броене на вдишванията и издишванията и контролирането им прогонва неприятните мисли. Същевременно повишеният прием на кислород отпуска мускулите.
Автогеннатренировка Формулите за самовнушение въздействат върху вегетативната нервна система и подобряват функцията на отделните органи.
Медитация Концентрирането върху вътрешния свят, усещанията, образите и дишането подпомага откъсването от трескавата атмосфера на околния свят, освобождава от потискащите мисли и помага за преодоляване на стреса..
Прогресивно отпускане на мускулите поЯкобсон Основният принцип се състои в съзнателното ритмично напрягане и отпускане на различни мускулни групи. По този начин се регулират функциите на органите и се постига психическо отпускане.
Тай-чи Бавните, ритмични движения стимулират потока на енергията в тялото и водят до съвършено спокойствие и концентрация.
Йога Двигателните упражнения в комбинация със специална техника на дишане осигуряват цялостно отпускане. Гъвкавостта се увеличава и мускулите укрепват.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *