ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Ето как работата ни разболява

По-голяма част от времето си в будно състояние прекарваме на работа, ето защо няма нищо учудващо, че тя влияе на здравословното ни състояние.

болни от работа, болест, професия

Не става въпрос само за опасни условия на труд и трудови зло­полуки, какви­то се срещат в строителството или в мините например. Или за рисковете при упражня­ване на професии, при които има монотонна работа като шофиране и управление на машини.

 

Дори ползването на ком­пютър и мобилен теле­фон за много продължително време също може да е вредно за здравето.

Прекаленото мно­го работа също вреди. Вече е широко известен фактът, че напрежението, което на ра­ботното място се акумулира в делника, е водеща причина за стрес и депресия. А обез­движването и депресията са фактори за развитието на мно­жество патологични процеси в организма ни. Несъмнено, фактор за сърдечните забо­лявания е и работата ни. Това налага всеки да развие умения за разпознаване на признаци­те на стрес и за овладяване на методи за емоционално раз­товарване и по-здравословен начин на живот.

 

Да знаем рисковете за здравето, които носи дадено работно място, е първият необходим елемент, за да можем да изградим ефикасен план за запазване и подобряване на здраво­словното ни състояние.

В днешно време младите хора страдат от травми заради повтарящи се действия. Това означава, че е най-вероятно младите да се оплакват повече от болки в гърба или в китките на ръцете, отколкото доста по-възрастни от тях хора, които не са седели с часове пред компютрите.

 

Една от големите заплахи компютърът

Компютърът въздейства на здравето ни по няколконачина:

  • продължителното седене пред монито­ра и повтарящите се движения вредят на опорно-двигателния апарат
  • екранът уврежда очите ни
  • електромагнитните полета от всич­ките апарати и електроуреди засягат общото ни здравословно състояние.

 

Как да ограничим негативното влияние

За да се избегне рискът за здравето от продължителното седене през монитора и извършването на еднообразни движе­ния, се препоръчва да се правят почивки и да се става на всеки 30 минути. Извършва­нето на упражнения зад бюрото е най-спо­лучливият вариант за предотвратяване на болките във врата, раменете, ръцете, гърба и кръста.

 

Ако шефовете ви не са доволни от честото ви ставане от бюрото, то договорете се да имате няколко кратки почивки по десетина минути през деня, вместо една продължителна.

 

Не забравяйте, че работодателят е длъ­жен да предостави ергономични работни места, които да дават достатъчно пространство за движение и правилна пози­ция на тялото. Височината на бюрото и стола трябва да поддържат естествени­те извивки на гръбнака. При седнало положение линията на ръцете от лактите до китките, поставени на клавиатурата, и раменете следва да са успоредни на пода, с 3-5 см разстояние между коленете и странич­ната плоскост на бюрото. По-високите хора трябва да имат възможност да регулират височината на бюрата си. За по-ниските е удачно да използват нещо, върху което да стъпят, за да се избегне висенето на краката. Облегалките за ръцете е по-добре да се махнат.

 

Екранът следва да е разположен хоризонтално на нивото на очите и да има достатъчно място за работа с мишката, без да се изпитва напрежение в китката.

 

По отношение на здравето лаптопите са по-неприемлив вариант от обикновения компю­тър на бюрото, тъй като височината им не може да се регулира. Така че използ­вайте ги само от време на време по предназначение или на работното си място свържете лаптопа с отде­лен екран.

 

Британски учени: Приемът на кокосово олио и кокосово масло предпазва от рак

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *