ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ОСПЕКСИН / OSPEXIN

Съдържа цефалексин, макрогол 6000, магнезиев стеарат, карбоксиметил нишесте натрий, повидон, лактоза, захарин натрий, ментово масло, титанов диоксид, талк, хипромелоза

ospexin1000Предназначение

ОСПЕКСИН е антибиотик от групата на цефалоспорините. Широкоспектърният профил на медикамента позволява да бъде прилаган при различен тип инфекции, от леки до умерено тежки. Ефективен е при проблеми с пикочно-половата система и простатит, стафилококови и стрептококови инфекции на меки тъкани и кожа, кости и стави, възпалителни процеси на устната кухина и венците, фарингити, инфекции на дихателните органи.

ОСПЕКСИН се прилага във варианти гранули за суспензия и таблетки от 500 или 1000 мг.

Как се приема

Лечението с ОСПЕКСИН се назначава от лекар и само той може да определи дозировката и продължителността на приема.

Обикновено възрастни пациенти приемат 3 пъти дневно по една таблетка ОСПЕКСИН от 1000 мг. За да има ефект, дневната доза не може да бъде по-малка от 1000 мг дневно.

В зависимост от характера на инфекцията и здравословното състояние на пациента лечението може да протича с дози от 1 до 4 г дневно, разделени на два, три или четири равни приема.

Дозите за деца зависят от килограмите на пациента, като се изчисляват от 25 до 50 мг/кг, но не повече от 100 мг/кг. Режимът на прием от 2 до 4 пъти зависи от характера на инфекцията и болния орган. Лечението може да продължи от 5 до 10 дни.

При пациенти с бъбречна недостатъчност или на диализа медикаментът се приема 1-2 пъти дневно х 500 мг или един прием и втори от 500 мг веднага след диализата, така че се получава един грам дневно в деня на процедурата.

Капсулите ОСПЕКСИН се поглъщат цели, с вода. Гранулите за суспензия се предлагат за лечение на деца.

Възможни нежелани ефекти

ОСПЕКСИН е един от медикаментите със сравнително слаби странични ефекти. Приема се добре, но при някои потребители е възможно да причини неприятни последици – за тях своевременно следва да бъде информиран лекуващият. Медикаментът проявява нечести въздействия върху стомашно-чревния тракт като дискомфорт и диария. Тази проява е преходна и обикновено отшумява след първоначалната фаза на лечението.

При отделни пациенти медикаментът може да провокира главоболие, умора и замайване, влошена координация и обърканост. Възможните бъбречни усложнения или появата на локални възпалителни огнища в чревния тракт са обратими и след прекратения прием на антибиотика бързо настъпва възстановяване.

Рядко настъпват прояви на алергични реакции като сърбеж, зачервяване на кожата и/или обриви. Обикновено така реагират потребители с пеницилинова алергия.

Съобщавано е за единични случаи на чернодробни отклонения с пожълтяване на кожата.

Кога НЕ БИВА да се приема

ОСПЕКСИН не бива да се препоръчва на пациенти, алергични към някоя от съставките на медикамента. Той не е подходящ и за пациенти с пеницилинова алергия.

При тежки инфекции в остра фаза пероралното приложение на антибиотик не е ефективно и следва да се избере венозно вливане.

Няма данни за негативно въздействие на ОСПЕКСИН върху плода, което прави медикамента приложим при бременни с условие за стриктно лекарско наблюдение. Антибиотикът прониква в майчиното мляко и е най-добре кърменето да се прекрати по време на лечението с този антибиотик, или да се търси друг вариант за лечение на майката кърмачка.

Особено внимание се изисква при лечение с ОСПЕКСИН на пациенти с хронични заболявания, които са трайно на други медикаменти – например антикоагуланти или диуретици. В такива случаи лечението на дадена инфекция се постига по индивидуален план с контрол върху кръвната картина и функциите на бъбреците и черния дроб.

Взаимодействие с други медикаменти

ОСПЕКСИН влиза в лекарствени взаимодействия с други медикаменти, поради което е необходима компетентна преценка за съвместяването му с продукти за постоянен прием. Паралелният прием може да обезсили или напротив – да подсили действието на ОСПЕКСИН или другия медикамент и от това да се получат негативни за здравето ефекти.

Така например антибиотикът намалява ефективността на перорални контрацептиви и променя въздействието на антикоагуланти и диуретици, както и на медикаменти при диабет.

Употребата на алкохол по време на лечението с ОСПЕКСИН е противопоказна.

_______

Усреднена цена в аптеките – 5 лв за опаковка от 12 таблетки х 500 мг, или 7 лв за опаковка от 12 таблетки х 1000 мг

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *