ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Фитотерапия при умора и изтощение

При умора и изтощение, когато ви липсва енергия, едно ободрително и стимулиращо билково питие е всичко, от което се нуждаете, за да възстановите силите на организма.

Зимна вишна

Withania somnifera

Билката, стимулираща производството на кръв. В аюрведа зимната вишна (позната още като ашваганда, сънотворна витания или индийски женшен) се използва за повишаване на енергията и издръжливостта, както и за подпомагане на организма да се справи със стреса, затова се счита за благотворна при пациенти, които са физически или емоционално изтощени. Зимната вишна съдържа желязо и е подходяща при умора, породена вследствие на анемия. Малък брой проучвания показват, че благоприятства образуването на кръвни клетки и повишава нивото на хемоглобин в кръвта.

Дозировка – Потърсете в аптеките зимна вишна под формата на таблетки и приемайте съгласно указанията на производителя. Търсете продукт, който осигурява дневно количество, равняващо се на 3-6 г сушен корен.

Сибирски женшен

Eleutherococcus senticosus

Допълнителна енергия при стресови моменти. Лечителите препоръчват сибирския женшен като стимулираща билка за хора, които са уморени и изтощени и особено за онези, засегнати от стрес. Обикновено се използва за възстановяване на енергийните нива в периоди след боледуване и при хронична умора.

Дозировка – Потърсете в аптеките сибирски женшен под формата на таблетки и приемайте съгласно указанията в листовката (максимум до 500 мг дневно) за период до 6 седмици, след което направете почивка от 2 седмици.

Астрагал при умора и изтощение

Astragalus membranaceus

Енергиен тоник за подобряване на имунната система. Астрагалът се използва за повишаване на жизнеността при крайно отпаднали пациенти и е особено благотворен в случаи на изтощение, придружени с понижен апетит. Подходящ е за хора, които непрекъснато се чувстват изнемощели, тъй като укрепва имунната система и помага на организма да се бори с инфекции като простуди и грип.

Дозировка – Сварете 3-10 г сушен корен от астрагал в 60 мл вода за 10 минути. Прецедете отварата и изпийте на две части за целия ден. Ако предпочитате готови таблетки или капсули, следвайте инструкциите, посочени в листовката, като максималната дневна доза трябва да се равнява на 7,5 г сушен корен.

Изтощението може да е знак за проблем със здравето!

Умората е начинът, по който тялото ни казва, че е време за почивка.

Но когато енергийните нива са по-ниски от обичайното и се чувстваме прекалено уморени, за да се справим с ежедневните задължения, е време да потърсим помощ и да открием какъв точно проблем се крие зад това състояние. Макар повечето причини да се свързват с начина на живот, изтощението може да се появи и като симптом на някакъв здравословен проблем, например анемия, понижена активност на щитовидната жлеза или мононуклеоза. Освен билките, посочени в тази статия, от полза могат да са и лековете, прилагани за НАПРЕЖЕНИЕ И СТРЕС и БЕЗСЪНИЕ.

ВНИМАНИЕ!

Да не се превишава препоръчителната доза сибирски женшен.

Сибирският женшен не е подходящ за хора, страдащи от хиперактивност, биполярно разстройство или подобни състояния. Ако имате сърдечносъдово заболяване (включително високо или ниско кръвно налягане) или приемате антикоагуланти, използвайте билката само по лекарско предписание.

Сибирският женшен и астрагалът са противопоказни по време на остри инфекции.

Приемът на сибирски женшен трябва да прекрати поне 2 седмици преди предстояща операция.

Ако сте диабетик, използвайте сибирски женшен само под лекарско наблюдение.

Зимната вишна не се препоръчва в случаите, когато се приемат успокоителни или сънотворни медикаменти, антидепресанти, лекарства за щитовидната жлеза или ако пациентът е на химиотерапия или имуносупресивно лечение.

Способността на астрагала да подсилва устойчивостта на организма може да намали страничните ефекти от някои имуносупресивни ракови лечения, но с такава цел трябва да се приема само по лекарско предписание. Сибирският женшен също може да повлияе химиотерапията.

Не приемайте зимна вишна, ако сте алергични към растения от сем. Картофови (например картофи, домати, патладжани).

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *