Повече от 5 часа пред компютъра причиняват сериозно увреждане на здравето

Ако работата ви задържа пред компютъра повече от 5 часа дневно, това може да има неблагоприятни последствия за вашето здраве

компютър Еднотипните и непрекъснато повтарящи се движения, застояването на едно място са основните предпоставки за здравословни оплаквания. Най-засегнати са ръцете, гърба и очите.

За да избегнете изтръпването на китката и пръстите, е необходимо да си осигурите удобна поза. По време на работа ръцете трябва да бъдат отпуснати, а лактите – прибрани до тялото. Специалистите съветват внимателно да си изберете компютърната мишка. Тя не бива нито да е твърде голяма, нито малка, за да не се уморяват бързо мускулите. Ако използвате стол без подлакътници, повдигнете крачетата на клавиатурата. По този начин ще предотвратите излишното напрежение в китките. Докосвайте клавишите без натиск, за да не предизвикате бърза умора в ръцете. От това може да ви предпази и използването на специална подложка пред клавиатурата. Ако употребявате равностойно мишката и клавиатурата, поставете двете устройства близко едно до друго, за да може с минимални движения да правите преход между тях. От време на време стискайте гумена топка за гимнастика на ръцете. Това облекчава напрежението и подобрява кръвообращението.

Сливането на редовете, трудното фокусиране, замъгленият поглед, главоболието, зачервените очи са симптоми на т.нар. синдром на компютърното зрение. За да се предпазите, настройте добре екрана на монитора. Прекалено големият контраст дразни и бързо изморява очите, а петната и натрупаният прах пречат да виждате добре. Специалистите съветват да избирате по-голяма яркост, когато гледате изображения, и по-ниска при работа с текстове. Мониторът трябва да с точно срещу вас, на разстояние 46-76см, а горният му край е желателно да е на нивото на очите или малко под него. Поставете го перпендикулярно на прозорците, за да избегнете отразяване на дневната светлина. Ако не четете добре текста, променете настройките за големина и цвят на шрифта. Офталмолозите препоръчват на всеки час работа да правите 10-15 минути почивка за очите – гледайте в далечината, без да фиксирате даден обект.

Болките вгърба са често оплакване при системно и продължително заседяване пред компютъра. Неудобната поза натоварва целия опорно-двигателен апарат. Най-много страдат шийните прешлени и гръбначният стълб в областта на кръста. Правилната стойка предполага да сте добре облегнати назад и с отпуснат гръб. Столът трябва да е стабилен, най-добре с 5 колела в основата. Регулирайте височината – при седнало положение стъпалата трябва да бъдат отпуснати на пода. Препоръчва се честа смяна на позата и по възможност разтягане на мускулите. Използвайте разговорите по телефона, за да станете прави. Предпочитайте стълбите пред асансьора.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *