Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Трицветна теменуга

Viola tricolor Violaceae (сем. Теменугови)

ДРУГИ НАИМЕНОВАНИЯ – Пъстра теменуга

ИЗПОЛЗВАНИ ЧАСТИ – Цветовете (в кулинарията), надземните части (в медицината)

Отглеждане

Трицветната теменуга е устойчиво едногодишно или многогодишно нискорастящо и бързоразпространяващо се растение с яйцевидни до ланцетни назъбени листа. Цъфти обилно през пролетта и лятото с дребни цветове, обагрени в лилаво, жълто и бяло, често в различни комбинации от трите цвята.

Цветовете преминават в капсули, които се разпукват и разкриват гъсто разположени, кръгли кафяви семена. Билката е сред прародителите на съвременната теменуга и цветовете й варират значително. Тя изглежда прекрасно в саксии, бордюри, чакълени участъци и по краищата на пътеки, където лесно се саморазсажда.

Сортове и видове

„Helen Mount“ е с наситени цветове в пурпурно, лилаво и жълто. А контрастни по вид са растенията на сорта „Bowles’ Black“, които са почти черни и кадифени.

Местоположение – Трицветната теменуга расте навсякъде, но предпочита влажно и хладно място на слънце или на частична сянка, както и леко кисела почва.

Размножаване – Отглеждайте я от семена, засети през пролетта или есента. Разсадете ги, когато цветята станат достатъчно големи. Можете да ги засеете и директно в градината.

Грижи – Щадящото подрязване на цялото растение през лятото ще насърчи цъфтежа му през есента.

Болести и вредители – Трицветната теменуга не създава проблеми.

Събиране и съхранение – Берете пресните цветове по всяко време за кулинарна употреба. Надземните части се събират и ползват за медицински цели, когато растението е в пълен цъфтеж. За да ги изсушите, закачете цветята с листата надолу на проветриво място, далеч от пряка слънчева светлина.

Употреба в медицината

Viola tricolor. Използвани части: надземните. В миналото смятали, че растението облекчава разбито сърце и вярвали, че от него се приготвя любовен еликсир. Но днес то се ползва като лек за кожни проблеми при бебета и възрастни, при екзема и други състояния с отделяне на секрет. За целта се прилага или като запарка, или локално върху засегнатия участък под формата на компрес. Приета вътрешно, трицветната теменуга проявява успокояващи и противовъзпалителни свойства и облекчава симптоми при бронхит и цистит. За безопасната и правилната й употреба се консултирайте с лекар или със специалист билкар. Не се препоръчва при бременност или кърмене.

Любопитно:

Това красиво диворастящо растение на езика на цветята се асоциира с мисли за човека, на когото го подаряваме. Въпреки че не може да лекува разбито сърце, както са смятали в миналото, има широк спектър от приложения в медицината.

Много билки, сред които и трицветната теменуга, имат ядивни цветове и от тях стават красиви салати. Но проверявайте внимателно какво ползвате, защото някои растения са отровни! Смесете например различни зеленолистни зеленчуци с цветове на теменуга (като премахнете зелените им части), цветове на латинка, пореч, бергамот, резене, рукола или невен. Подправете салатата с лек дресинг.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *