8 часа сън са много за здравия човек?

Експертите отдавна разсъждават по темата от колко часа сън на денонощие имаме нужда

Woman Sleeping Повечето специалисти гравитират около теорията за 8-часовия сън и убедително твърдят, че това е здравословното количество.

Сънят обаче е строго индивидуално преживяване. Някои хора се събуждат свежи и готови за пълноценна умствена и физическа дейност още преди изгрев-слънце. Други не могат да отворят очи и по пладне, дори и да са се пъхнали под завивките след „Сънчо“. А трети не мигват с денонощия и по нищо не им личи.

Светът днес спи статистически по-малко, отколкото преди 50 години. Разликата според учените е близо 2 часа и се дължи на напрегнатия начин на живот, който водим, и модерните технологиите, които все по-трудно изключваме в късните часове на денонощието. По-малкото количество сън обаче се отразява неблагоприятно на здравето, казват учените. Според тях хроничното недоспиване влияе негативно на тонуса и на концентрацията и увеличава риска от развитието на инфекции, диабет тип 2, наднормено тегло, сърдечносъдови заболявания. Но, изглежда, същото се отнася и за другата крайност – прекаляването със съня. Редица изследвания през последните години загатват, че препоръчваният 8-часов сън може би е надценен и има нужда от редакция.

Широкомащабно проучване, публикувано в журнала Frontiers in Human Neuroscience, показва, че успеваемостта на участниците при решаването на пространствени и аритметични задачи нараства успоредно с времето, прекарано в сън. Но пикът е при 7-часовия. Друго изследване (на Калифорнийския университет, Сан Диего), проведено сред няколкостотин жени в напреднала възраст, хвърля известна светлина върху твърдението, че по-краткият от 8 часа сън има своите предимства. Наблюденията на учените показват, че продължителността на живота на участниците, които спят между 5 и 6,5 часа, е по-голяма.

Но кой може да каже със сигурност дали определено количество сън е универсално достатъчно. Експертите избягват строгата категоричност и съветват всеки сам да открие златната си среда за съня. Ако всеки ден се будите с часовник и никога не ви достига време да разберете колко часа всъщност са ви необходими, проверете по време на отпуска, съветват специалистите. За целта са ви нужни от 3 дни до 1 седмица и малко воля.

Изключете алармата на часовника и оставете тялото ви да се събуди само.

Легнете си, щом почувствате умора.

Не консумирайте кофеинови напитки и алкохол няколко часа преди сън.

Не стойте дълго пред телевизор, компютър или таблет преди лягане.

Записвайте резултатите за тонуса и общото си състояние и отбележете в кой от дните сте се чувствали в най-добра форма. А колко спахте този ден? 7 или 8 часа? Тялото ви знае по добре, доверете му се.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *