ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Амарант – супер храна за супер здраве

За амарант напоследък много се говори, макар че е познат на човечеството от дълбока древност

амаранрт У нас може да се купи семе или брашно от амарант, внос от Перу, широко рекламирано като чудо на природата. Растението всъщност е роднина на срещащите се по нашите географски ширини различни видове щир, също наричан амарант или куча лобода. Името амарант идва от старогръцки и означава неувяхващо цвете. В митологията на Стария континент се говори за магическите и лечебните му свойства. Цивилизациите в доколумбова Америка са култивирали роднина на нашия щир, познат като амарант от сорта алегрия. За аптеките е бил основна култура, напълно изоставена след идването на испанците. Една от теориите е, че те забранили отглеждането, защото аптеките го ползвали в кървавите си ритуали, но не всички изследователи са съгласни с това. В наши дни сорта алегрия се отглежда в Мексико, Перу, САЩ, Непал, Индия.

В Мексико правят от семето пуканки, смесват ги със захарен сироп и ги наричат алегрия, т.е. щастие. От смляно печено семе се вари напитката атоле. В Перу също имат амарантово питие – хиха, което напомня бира. И в двете страни варят и пържат листата на растението. В Индия много сладкиши се приготвят с амарантово семе, което там наричат кралско зърно. Мелят го на брашно, с него приготвят напати. В Еквадор варят цветовете на растението, оцветената вода смесват с ром и го пият за пречистване на кръвта. В Мадагаскар и на остров Реюнион листата се ядат като зеленчук.

Всички разновидности на амаранта са ядливи, а един стрък от растението дава към 80 хил. дребни семена. Те имат висока хранителна стойност и не съдържат глутен. Трябва да се измият, преди да се сварят. Заливат се със студена вода (1:2) и се варят на тих огън, под капак, 20 мин. Сварените семена се хапват като каша или се добавят в супи, огретени, яхнии, солени кексове, пудинги.

Амарантовите семена се ядат и покълнали, а брашно може да си приготвите сами, като смелите семето. С брашното замествайте до една четвърт от пшениченото, което използвате за сладкиши. Амарантовото ще ги направи по-влажни, по-пухкави и по-сладки, а това означава, че може да намалите количеството на захарта в рецептата, пише вестник „Всичко за семейството“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *