Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Орех

Juglans regia Juglandaceae (сем. Орехови)

ИЗПОЛЗВАНИ ЧАСТИ Листата, ядките, маслото

Отглеждане

Орехът се отглежда още от римско време заради своите ядки, маслото и дървесината. Среща се в диво състояние от Югоизточна Европа до Хималаите, Централна Русия и Югозападен Китай. Стига до 35 м на височина, образува разперени клони и ароматни листа, дълги до 30 см и разделени на по 5-9 овални сегмента, които са бронзови, когато са млади. През късна пролет до началото на лятото се появяват тъмножълтите мъжки и женски цветове. По-степенно те преминават в тъмнозелени сферични плодове до 5 см, като всеки съдържа ядка. Ореховото дърво е подходящо за голяма градина, защото е декоративно и полезно. Изберете сорт, който се самоопрашва и започва да плододава в по-млада възраст.

Сортове и видове

„Broadview“ дава реколта от едри орехи, които лесно се чупят. „Hansen“ образува кръгли плодове с тънки кори още като младо дърво. ,,Laciniata“ е с дълбоко нарязани листа.

Местоположение – Нуждае се от слънце и от силно плодородна и добре дренирана почва.

Размножаване – Засявайте семената, когато са зрели или през пролетта, след като сте ги стратифицирали (само за видовете). Сортовете се размножават чрез пресаждане върху млади растения.

Грижи – Почиствайте лошо разположените и увредени клони през късното лято.

Болести и вредители – Листата понякога са податливи на бактериални листни петна. Младите леторасли и цветовете страдат от слана, ако са в студен регион. Катериците нападат плодовете.

Събиране и съхранение – Събирайте листата по време на вегетация и ги използвайте в прясно състояние или сушени. Плодовете се прибират зрели през есента, като външната им обвивка се обелва. Съхранявайте ги във фризера или в хладилника, за да предотвратите окисляването и гранясването им.

Употреба в медицината

Juglans regia. Използвани части: листата, ядките. Орехът се използва от древни времена за лечението на различни проблеми и е обект на интензивни проучвания за активните съставки, които съдържа. Ядките са богати на серотонин, който предотвратява инфаркт или инсулт, и на омега-3 мастни киселини, полезни за облекчаване на депресията, сезонното афективно разстройство и за подобряване на мозъчната функция. Редовната консумация на орехи намалява нивата на „лошия“ холестерол с 10% в рамките на няколко седмици. Екстрактът от листата е полезен при косопад и за заздравяването на кожни рани, например при екзема или херпес. За безопасната и правилна употреба на продукти от орех се консултирайте с лекар или със специалист билкар.

Употреба в кулинарията

Орехите добавят вкус и плътност на бисквити, торти, десерти, сладоледи и сосове. Използват се в близкоизточните ястия с пилешко месо, в солената риба треска по провансалски и за лигурски орехов сос („salsa di noci“). Ореховото масло се употребява с плодови или билкови оцети. В листата се увиват различни видове сирене, например „Пикаду“.

Употреба в дома

С листата и обвивките на плода се прави естествен оцветител и балсам за тъмна коса. Ако се прибави към калиево-алуминиев сулфат 12-хидрат, екстрактът от орех почиства ефикасно дървесина и премахва петна по мебелите.

Любопитно:

Орехът има репутацията на лек против рак и на афродизиак в народната медицина. Листата и обвивките на плода са били основният източник на кафяв оцветител за боя за коса до началото на XX век, като за пръв път употребата им с такава цел е описана от Плиний през I век.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *