Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Невен – какво лекува тази вълшебна билка?

Невен – вълшебна билка

Calendula officinalis Asteraceae (сем. Сложноцветни)

 ДРУГИ НАИМЕНОВАНИЯ – Градински невен, лечебен невен

ИЗПОЛЗВАНИ ЧАСТИ – Лигулите (езичести цветове)

Отглеждане

Лечебният невен произхожда от Централна Европа и района на Средиземноморието. Той е устойчиво едногодишно растение, което образува гъсти, прости, ланцетни ароматни листа. Съцветията са кошнички и стигат до 7 см в диаметър.

Сортове и видове

Истинският див невен има прости (пулести) съцветия, но с течение на вековете са отгледани безброй полукичести форми, защото са по-красиви и по-дълготрайни. Сред тях са дребните „Fiesta Gitana“, стигащи до 20 см височина, и „Princess“ – високи до 60 см, с дълги стъбла, от които се добива красив рязан цвят. Немският сорт „Erfiirter Orangefarbigen“ се отглежда промишлено за медицински цели. Забележителен сорт е С. officinalis „Prolifera“, който все още се цени и е познат под името „кокошка с пиленца“, защото основният цвят е обграден от многобройни по-дребни цветове.

Местоположение – Невенът се нуждае от слънце и от умерено плодородна, добре дренирана почва.

невен
Билката невен

Размножаване – Големите семена на лечебния невен са лесни за засаждане и бързо покълват, затова растението е подходящо за градини, за които се грижат деца. За да имате ранен цвят, засейте семената директно в почвата през пролетта или през есента.

Грижи – Редовното отстраняване на мъртвите цветове ще удължи цъфтежа.

Болести и вредители – Растенията са податливи на мана през есента. Сортът „Orange King“ е с добра резистентност.

Събиране и съхранение – Събирайте езичестите цветове, след като росата е изсъхнала и ги разстилайте на тънък пласт върху хартия в проветриво помещение, далеч от пряка слънчева светлина. Когато се изсушат, ги съхранявайте в херметически затварящи се кутии. За да запазите максимално медицинските им свойства, сушете целите съцветия, но се уверете, че са напълно сухи, преди да ги приберете.

Употреба в медицината

Calendula officinalis. Използвани части: съцветията. Те имат силни локални противовъзпалителни и заздравяващи раните свойства.

При рани, порязвания и изгаряния се прилагат на мястото под формата на мехлем, крем или етерично масло.

Лекият адстрингентен ефект може да спре кървенето, а противомик- робните свойства предпазват от развитието на инфекции. Използвайте тинктура от невен като вода за уста против възпаления на венците и афти, както и като локално средство при гъбички по кожата. В народната медицина цветовете се приемат вътрешно при инфекции и възпаления на червата, включително при язви на стомаха и на дванадесетопръстника, както и при подути лимфни възли.

Ако приемате растението вътрешно, се консултирайте с лекар или специалист билкар. То не се препоръчва при бременност или кърмене. Локалното му приложение в тези случаи обаче се смята за безопасно.

Любопитно:

Невенът образува едри, подобни на маргаритки цветове в ярки, златисти, жълти или оранжеви оттенъци. В Древен Рим от него приготвяли бульон, който повдигал настроението. В Индия ярките цветове украсяват олтарите в индуистките храмове. Невенът притежава редица полезни лечебни свойства.

Лечебният невен не бива да се бърка с африканските и френските невени, които са произлезли чрез кръстоска на няколко мексикански вида от рода Tagetes. Някои тагетеси също са с лечебни свойства, включително и теснолистният (Т. tenuifolia), който има листа с аромат на лимон и жълти цветове, и мексиканският тагетес – Т. lucida (вж. статия за естрагон).

унгвент балсам с невен
Унгвент балсам с невен – подходящ за всеки тип кожа

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *