ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Естрагон

Artemisia dracunculus Asteraceae (сем. Сложноцветни)

ДРУГИ НАИМЕНОВАНИЯ – Тарос

ИЗПОЛЗВАНИ ЧАСТИ – Листата

Отглеждане

Естрагонът (A. dracunculus) е многогодишно тревисто растение, селектиран вид (понякога означаван като „Sativa“), който се цени още от Средновековието. Въпреки че може да образува дребни зеленикави, кръгли цветове, обикновено е стерилен, с тънки листа, излъчващи смесен аромат на анасон и босилек. Растенията стигат до 60-90 см на височина и са устойчиви на засушаване.

Сортове и видове:

Руският естрагон (A dracunculoides) цъфти редовно и образува жизнени семена, но е с по-посредствен, землист аромат. Мексиканският естрагон или мексикански ментов тагетес (Tagetes lucida) е близък по аромат до обикновения. Той е полуустойчиво, вечнозелено многого- дишно растение, стигащо на височина до 80 см, с тесни, фино назъбени тъмнозелени листа. През късното лято образува многобройни малки яркозлатисти цветове, които са събрани в съцветия.

За разлика от обикновения естрагон, обича висока влажност на въздуха.

Местоположение –  Естрагонът изисква слънце и леко кисела, добре дренирана до суха камениста почва.

Размножаване – Вземете връхни стъблени резници през пролетта. Чрез ризоми е вероятно да разпространите пре-насяните с тях болести и вредители.

Грижи – Изрежете мъртвите стъбла, когато растенията са в покой. В студени и влажни райони предпазвайте през зимата ризомите, които са на повърхността.

Болести и вредители – Естрагонът се напада от нематоди и гъбни болести.

Събиране и съхранение – Събирайте листата до средата на есента, за да ги използвате в прясно състояние. За да ги изсушите или замразите, откъснете най-хубавите млади стръкчета през ранното лято.

Употреба в медицината

Artemisia dracunculus. Използвани части: листата. Понастоящем естрагонът се употребява за кулинарни цели, а не толкова като билка. Той съдържа етерично масло с подобни на анасона свойства и се прилага при храносмилателни проблеми. В някои страни се цени в народната медицина като лек против диабет, а съвременни научни изследвания потвърждават качествата му. При опити с животни, болни от диабет, е потвърдено, че алкохолен екстракт от естрагон намалява нивото на кръвната захар. За безопасната и правилна медицинска употреба на растението се консултирайте с лекар или със специалист билкар. При бременност или кърмене го използвайте само в умерени количества, като подправка за ястия.

Употреба в кулинарията

Ароматът на естрагона бързо се усвоява в готвените ястия, затова го употребявайте пестеливо. Пресен се добавя към риба и морски дарове, яйца и месни ястия от пуешко, пилешко и телешко. Накълцаните листа са подходящи за салати, за добавка към майонеза, за сосове. Горчицата с естрагон е популярна във Франция. В Грузия, откъдето произхожда растението, се прави тархун – газирано безалкохолно питие.

Любопитно:

Понятието „dracunculus“ означава на латински „малък змей“, а естрагонът е добил репутацията на билка, справяща се дори с ухапвания от змии. Нейният уникален, пикантен привкус е особено ценен във френската кухня.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *