ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Босилекът е полезен за здравето почти толкова, колкото и магданоза

Съществуват 150 вида босилек и всеки от тях има характерния аромат на тази билка, наричана кралската и още царя на подправките

босилек Самото му име идва от гръцката дума за „цар“, а версиите за произхода му са много. Една от най-разпространените е, че свети Константин и Елена са открили тази билка на мястото, на което бил кръстът на Христос. За родина на босилека спорят Цейлон и Индия, но така или иначе днес той е разпространен в целия свят. През Средновековието да подариш на дама китка босилек означавало комплимент за красотата й и покана за любов. В християнската вяра босилекът пък присъства в множество ритуали.

Днес много домакини отглеждат това едногодишно растение в саксия и го правят не само за да използват листата му за подправка, нито само за да ароматизират наоколо. Няколко стръкчета босилек предпазват помещенията от набезите на комари и други нежелани инсекти. Интересното е, че босилекът съдържа големи количества витамин С особено когато цветовете му още не са се „пукнали“. В кулинарията се използват само листата му. Те може да бъдат свежи, сушени или замразени във фризер. Имайте предвид, че единствено в свежата подправка се запазва типичният аромат. Маслата му са летливи, затова кулинарите препоръчват да се слага винаги в края на готвенето.

Босилекът има противовъзпалително и бактерицидно действие, помага за по-добро храносмилане, при настинка, грип, проблеми с концентрацията, чревни проблеми, зъбобол, парадонтоза, екземи, рани, на-пуквания на гърдите при кърмачки и много други.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *