ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Тученица – пази сърцето, перфектна е за вегетарианците

Ако въобще забележиш тученицата, я скубеш като плевел

тученица Или я настъпваш, без да подозираш колко е вкусна и полезна. Но щом тя се появи по магазините, вече я плащаш. А в Индия, Америка, Германия, Гърция, Кипър и др. отдавна ядат тученицата.

Portulaca oleracea, наричана още тлъстата, никне и в сандъчетата на балкона, във фугите на плочника, на припек и на места без високи треви. Тя е роднина на калдъръмчето, което също се слага в салата. Като него има сочно червеникаво стъбло и плоски капковидни листенца. Цветовете са жълти и невзрачни. Достига 12-15 см и стъблата й полягат, като натежат. Не се нуждае от тор и много вода. Появява се април-май и се бере до късна есен. Родината й е Индия и е била любима храна на фамилията Ганди. В Европа е позната от края на XVI век.

Яжте я, вместо да я плевите

Свежите листа и стъбла съдържат 5 пъти повече омемастни киселини от спанака. Омега-3 са регулатори на обмяната и пазят сърцето. Те са жизненоважни, тъй като изграждат клетъчната мембрана. Ако нe от сьомга, доставете си ги от тученица. За вегетарианците тя е перфектна. В тяхна чест я повишиха от трева в листен зеленчук. Бедна е на калории (16 на 100 г), но е богата на фибри, витамини и минерали. Вкусът й е кисело-солен – идеален заместител на марулята. Най-добре е да се яде прясна. Измита и подсушена, издържа 3-4 дни в хладилник. От семенцата й се приготвя чай.

Витамин C + Цинк
Витамин C + Цинк за цели 3 месеца

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От 2 до “Тученица – пази сърцето, перфектна е за вегетарианците

  1. Васил Тодоров каза:

    Като позакъсаме още, всичко, което расте по къра, ще се окаже много полезно. И е безплатно.
    Не завиждам на зайците, козите, овцете, кравите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *