ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Анасон

Pimpinella anisum Apiaceae (сем. Сенникоцветни)

ИЗПОЛЗВАНИ ЧАСТИ – Листата (на анасона и на Backhousia anisata), семената/плодовете (на анасона и на звездовидния анасон).

Отглеждане

Анасонът е едногодишно растение с назъбени листа на дълга дръжка. Тънките цветоносни стъбла носят бели съцветия, а те постепенно се превръщат в сиви. Звездовидният или китайският анасон (Illicium verum от семейство llliciaсеае) е вечнозелено дърво, даващо плод, наподобяващ осмоъгълна звезда, която съдържа няколко твърди лъскави семена. Внимавайте да не го объркате с невротоксичното растение японски звездовиден анасон (I.anisatum) или с неядивния вид от Флорида I.floridanum!

Местоположение – Анасонът предпочита плодородна, лека, добре дренирана и неутрална почва. Илициумът и Backhousia anisata се нуждаят от богата на хумус почва без варовик. Илициумът е устойчив на слани (издържа до -5 °С), a Backhousia anisata е деликатен (при минимални температури между 5-7 °С).

Размножаване – Засейте семената директно в почвата през ранната пролет. Илициумът и Backhousia anisata се размножават чрез полузрели резници, взети през лятото. Те първо се оставят за няколко седмици да пуснат корени в пясъчен компост без варовик, при топли и влажни условия.

Грижи – Почиствайте анасона от плевелите. Режете леко илициума и Backhousia anisata през пролетта.

Болести и вредители – Анасонът отблъсква листните въшки и привлича полезни насекоми като оси и сирфидни мухи.

Събиране и съхранение – Режете анасона, когато листата са се развили напълно. Сушете в хартиени торбички с листата надолу, за да съберете семената. Вадете корените през есента. Прибирайте плодовете на илициума непосредствено преди да узреят, а твърдите листа на Backhousia anisata – по всяко време.

Употреба в медицината

Pimpinella anisum, Illicium verum. Използ¬вани части: сушените зрели семена. Анасонът и звездовидният анасон се използват в медицината при сходни симптоми. Те принадлежат към различни семейства, но етеричните масла и на двете растения съдържат висок процент от съеди¬нението анетол, което допринася за характерния им аромат. Притежават успокояващи и спазмолитични свойства и облекчават газове, подуване на корема и чревни колики. Илициумът не се препоръчва за бебета и деца, защото може да предизвика сериозни странични ефекти, включително повръщане и гърчове.

Backhousia anisata. Използвани части: листата. Етеричното масло е подобно на това на анасона. За медицинската му употреба няма много данни, но проучванията предполагат, че притежава антимикробни свойства.

При бременност и кърмене използвайте билките само в умерени количества, като подправка на ястия.

Употреба в кулинарията

Семената и маслото на анасона се влагат в различни напитки, например във френския пастис, в гръцкото узо и в турската ракия. Използвайте ги цели, счукани или смлени. Те са подходящи за сладкиши и печива, за зеленчукови ястия или морски дарове, за туршии, супи и билкови чайове. Прибавяйте малко млади листа към зелени и плодови салати, рибни блюда и готвени зеленчуци. Плодовете на звездовидния анасон са изключително твърди и за да освободят аромата си, трябва да се смелят или накиснат във вряла течност.

Любопитно:

Анасонът е отговорен за специфичния вкус на някои печива, ликьори и чайове. Популярният китайски звездовиден анасон (илициум) и видът Backhousia anisata имат подобен аромат.

Звездовидният анасон е важна съставка в азиатската кухня. Във Виетнам се използва за овкусяване на супата с юфка, известна като „фо“. Заедно със сечуанския пипер, карамфила, канелата и семената на резенето той е част от китайската смес от пет подправки и на индийската гарам масала. Може да се употребява цял, начупен или смлян. Прибавяйте го към свинско, пилешко или патешко задушено месо. Преди да опечете пиле или патица, сложете в птицата цял плод от звездовиден анасон.

 

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *