ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

6 рецепти за билкови сосове – част 1

Те са познати в много национални кухни и могат да се поднасят като добавка към по-сухи храни, като гарнитура или да се включат в приготвянето на различни гозби.

Вариантите, които предлагаме тук, са вдъхновени от кулинарните традиции във Франция, Германия, Северна Африка и Виетнам.

Сос Хариса

Продукти:

8 сушени люти чушки

2 скилидки чесън, обелени

1/2 ч, л. сол

2 с. л. зехтин

1 ч. л. смлян ким

1 ч. л. смлян кориандър

1/2 ч. л. смлян кимион

Инструкции:

•        Накиснете сушените чушки във вряла вода за 30 минути, след което ги отцедете. Почистете ги от семенната част. Пасирайте в кухненски робот чушките заедно с чесъна, солта и зехтина до получаване на пюре.

•        Сипете останалите подправки и обработвайте до пълното смесване на съставките. Поставете в херметически затварящ се съд и покрийте с тънък слой зехтин. Съхранявайте соса в хладилник максимум 1 месец. Преди употреба прибавете малко зехтин и лимонов сок или горещ бульон. Използвайте като добавка към яйца и макаронени ястия (най-добре подхожда на кускус).

Този изключително лютив сос с чушки е характерен за северноафриканския стил на готвене. Той ще помогне да имате здрава кожа и добър вид. Ако използвате пресни люти чушки, пропуснете стъпката с накисването.

Сос с киселец

Продукти:

200 г листа от киселец, нарязани

310 мл рибен или пилешки бульон

20 г краве масло, неосолено

1 с. л. бяло брашно или друго, ако предпочитате

4 с. л. сметана

сол и прясно смлян черен пипер на вкус

Инструкции:

•        Загрейте бульона и сипете киселеца вътре. Гответе 5 минути на висока температура, но не до степен на завиране. Оставете сместа да изстине, след което пасирайте с блендер или в кухненски робот.

•        Разтопете маслото в тиган на ниска температура, добавете брашното, като непрекъснато разбърквате, докато се получи хомогенна смес. Прибавете пюрето и гответе на тих огън 4 минути, като непрекъснато бъркате.

•        Добавете сметаната и подправете със сол и черен пипер на вкус. Поднесете соса към бяла риба, сьомга или макаронени ястия.

Пресният киселец, който е класическа съставка във френската кухня, придава на този сос подчертан лимонов вкус. Когато готвите киселец, отстранявайте средното стъбло, защото е жилаво.

 

Продължение …

 

Това са билките, които са най-полезни за кожата!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *