Д-р Валентина Григорова: Масово жените раждат на 35!

Д-р Валентина Григорова е акушер-гинеколог с 40-годишен опит. Тя е изродила над 15 000 бебета. Ето какво разказва лекарката за раждането и кърменето в интервю за в. „Доктор“.

Д-р Григорова, колко души на месец обслужва вашата болница?

Ражданията при нас са около 250 на месец. Отделението по патология е пълно почти през цялото време. Там са 31 легла. В Мамологията има ежедневно по десетина пациентки, в Гинекологията са 10-15 и в дневния стационар – така наречената еднодневна хирургия – може да са от две до десет. Там обикновено в петък са повече, защото гледат да си направят манипулациите и да почиват в събота и в неделя.

Увеличиха ли се ражданията тази година?

Ражданията са леко увеличени при нас в сравнение с миналата година. Лошото е, че се раждат много недоносени деца. Тези бебета, които се нуждаят от лечение заради нуждата от узряване на белия дроб, ги изпращаме в „Майчин дом“.

d-r valentina grigorovaВидях как докараха с обикновена линейка от вашата болница едно недоносено бебенце в Педиатрията, като го обдишваха ръчно. Ще оцелее ли такова бебе, ако е в по-тежко състояние?

Това са ни възможностите. Ние не разполагаме с реанимобили, които могат да ни осигурят адекватно обслужване на тези малки пациенти. Но нямаме загубено дете, което да е пътувало оттук към специализирана болница и обдишвано мануално. Правим всичко, което можем. Понякога се налага да се правим на опълченците на Шипка, да работим под много голямо напрежение, под голям стрес, мъчейки се с наличните средства, с умения и професионализъм да компенсираме липсващата апаратура.

Каква е според вас причината за толкова много недоносени бебета?

Първо, жените раждат вече в много напреднала възраст. Второ, животът е непрекъснат стрес, което също влияе. Трето, че бременните жени гледат да работят до последно, за да не си загубят работата. Уважаемите работодатели не желаят бременни жени, както ви е известно, защото трябва да им плащат осигуровките. Десетки фактори водят до големия брой недоносени.

Защо най-често жените отказват да кърмят?

Едни отказват, за да не си развалят бюста, други – защото, ако кърмят, няма да могат веднага да започнат работа. Други пък не могат да издържат на напрежението и още на третия ден, когато набъбват гърдите, казват: боли ме, не искам повече, не мога да издържам повече, спрете ми кърмата.

Има жени, които са с импланти, които не желаят да кърмят. Има още една категория жени със соматични заболявания, като високите стойности на кръвното налягане. Лекарствата, които се приемат за нормализиране на кръвното налягане, не позволяват кърменето на детето.

С импланти не може ли да се кърми?

Може, но зависи какви се имплантите. Едни импланти го позволяват, други – не. Знаете, че сме единствената общинска болница, която има открито отделение по хирургия на млечната жлеза с високо квалифицирани специалисти. Ние изпращаме родилките с импланти при мамолозите, те преценяват дали е възможно да кърмят.

Голям процент ли са жените, които не желаят да кърмят?

Не бих казала, че са голям процент. Защото сега има тенденция за завръщане към кърменето. Някои жени искат дори детето им да е непрекъснато при тях.

Каква е модата при ражданията в днешно време?

Особеното е, че жените раждат в много напреднала възраст. Сега жена да роди на 42 години се смята все едно навремето да роди на 18. Редовно първо дете раждат жени, които вече са навършили 35-43 години. Това е положението. Голяма част от жените искат да се реализират професионално, за да бъдат независими. Съвременната жена не разчита на мъжа. Тя желае да се справя сама и когато вече го постигне, решава да ражда. Тогава обаче желаното бебе невинаги идва. И се намесва репродуктивната медицина. Всичко това струва време, нерви и пари.

А има ли жени, които не желаят да раждат в болница, а естествено – вкъщи?

Има, има. Но ако се случи нещо непредвидено и необратимо, няма време някой да реагира и да я спаси. Защото една родилка може да изкьрви за 30 секунди 1 литър кръв. Защо ние трябва да поемаме отговорността за такива случаи, след като тя е поела риска да ражда вкъщи? Къде е правото – тя има права, а ние имаме ли? Имаше жена, която раждаше отвън в един микробус и не пожела да влезе в болницата, докато не роди. Страхуваше се, че можем да й включим система, а това за нея е неприемливо. Модата за естествено раждане се поддържа от много образовани жени. Те искат да си бъдат вкъщи, да им горят свещи, но не могат да разсъдят какви рискове крие раждането извън болница. Преди месец дойде жена, родила вкъщи, на която не й беше паднала плацентата и която не си носеше детето. При това след нашата намеса – махнахме й плацентата, зашихме я, тя искаше веднага да си тръгне, на секундата. Ние, като не знаем какво се е случило с детето, викнахме полиция…

Оценете статията
Оценка 1 от 1 гласували

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Актуални промоции в lekuva.net

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.