Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как да предизвикате отделянето на повече кърма?

Изпитани съвети за повече кърма:

 

  • Пийте безалкохолна бира (до 1 чаша дневно) – в нея се съ­държат вещества, които повишават нивото на хормона пролактин, влияещ върху образуването на кърма. Уверете се, че напит­ката не съдържа никакъв алкохол, и я консумирайте половин час преди кърмене.
  • За да стимулирате отделянето на кърма, използвайте следна­та акупресурна техника: поставете палците си под гърдите, между третото и четвъртото ребро (на линията на гръдните зърна), и упражнявайте постоянен натиск в продължение на 1 минута. Ако процедурата ви помага, можете да я прилагате толкова често, колкото е необходимо.
  • Всяка сутрин пийте чай от резене.  Фитотерапевтите го пре­поръчват на майките първескини за стимулиране на лактация­та. Според редица проучвания растението има слабо естрогено-подобно действие, което стимулира образуването на кърма – но е възможно бебетата просто да харесват вкуса му (който е схо­ден с този на билката гол сладник). За да приготвите чая, накис­нете 1 ч. л. семена от резене в 1 чаша вряла вода. Оставете да се запари за 2-3 минути и прецедете.

 

Натурални стимулатори

  • Яжте чесън. Вероятно той променя вкуса на кърмата и това се харесва на бебетата. Според едно изследване, проведено в САЩ, кърмачетата сучат повече и по-продължително, ако майките им са консумирали чесън няколко часа преди това. Освен това чесънът е полезен и за вас.

 

Овладейте възпалението в самото начало

  • Ако едното ви зърно е болезнено, до заздравяването му хра­нете бебето само от другата гърда.
  • За да облекчите възпалението, между часовете за кърмене на­лагайте гърдите си със сухи студени компреси.
  • Ако и двете ви зърна са разранени или болезнени, след кър­мене ги оставяйте да изсъхнат на въздух. Можете да ускорите заздравяването им със собствената си кърма – изцедете 1 капка и ги намажете. Или използвайте маслен разтвор на витамин Е (пробийте 1 капсула и изцедете съдържанието й). Подобен ефект ще постигнете и със зехтин, масло от сладък бадем или крем с ланолин. Почистете старателно гърдите си преди след­ващото кърмене.

 

Запушване на млечните канали

При запушване на млечен канал (признакът е меко уплътне­ние с повърхностно зачервяване) обтрийте засегнатия участък с вода и сапун и внимателно прокарайте по гърдата едър гре­бен със заоблени зъби. (Но по принцип избягвайте употреба­та на сапун в областта на зърната, за да не предизвикате преко­мерно изсушаване на кожата.)

 

Кога да потърсите лекарска помощ?

Ако се притеснявате, че де­тето ви не поема достатъч­но мляко, незабавно се свържете с педиатъра му или с медицинската сестра, която ви посещава. Потър­сете медицинска помощ и ако имате болезнен оток или зачервяване на гърда­та, повишена температура и грипоподобни симпто­ми – тези оплаквания на­сочват към мастит (инфек­ция, която се причинява от бактериите, навлизащи в млечната жлеза през раз­дразнената кожа на зърно­то). Заболяването се лекува с антибиотици. Докато ин­фекцията отшуми, пийте много вода, спете повече и продължавайте да кърмите бебето (по възможност дори по-често от преди).

 

 

Вълшебни техники за успешно кърмене

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *