Станислава Цалова: Много се отслабва с кърменето!

Станислава Цалова е една от най-известните синоптички у нас. Отскоро тя е и майка. Ето какво споделя Станислава в интервю за в. „Доктор“ за своята бременност и раждане.

Станислава, какво е усещането да сте майка?

Аз съм горда, че вече съм майка, и това, което сега ми се случва, е невероятно преживяване. Пожелавам на всяка жена да го изпита. На хората, които имат трудности да си родят дете, искам да кажа да не губят кураж, а да продължат да се борят, защото си заслужава. Подкрепям кампанията „Бебе на града“, защото България трябва да има много деца, и то щастливи.

Аз самата искам да имам още деца и смятам, че това е най-смисленото нещо, което мога да направя в живота си. Професионалните успехи са нещо много хубаво и важно, но най-важното и най-хубавото е, когато се прибереш вкъщи, да разкажеш за своите успехи на децата си и те да се гордеят с теб.

На колко години се решихте да имате дете и колко още бихте искали да отгледате?

Омъжих се на 29 години и според статистиката съм го направила малко над средното за страната. Със съпруга ми веднага започнахме да работим за дете. Нямаме единно мнение, но съпругът ми иска три деца, а аз се колебая между две и три. Вярвам, че ще успеем да отгледаме три добри деца.

stanislava_calovaКак се подготвихте за раждането и за отглеждането на детето?

Ходих на училище за бременни. Иначе бях готова да имам дете, много го желаех. Но когато то се роди, човек разбира, че не е съвсем готов. Разбираш, че миговете, в които не трябва спешно да отидеш да се изцедиш, да хапнеш, да отидеш до тоалетната или да си вземеш душ, значи си почиваш. Но с нищо не може да се сравни емоцията, когато детето ти се радва, смее се.

Какво правехте по време на бременността, за да бъдете здрава и за да родите здраво бебе?

Много сън и почивка най-вече. През първите три месеца приемах фолиева киселина, а също витамини. Появиха се контракции във втората половина на бременността и затова започнах да вземам и магнезий. Пиех много фрешове, ядях повече плодове и зеленчуци – особено цвекло заради хемоглобина.

А кой ви съветваше?

Моята докторка е акушер-гинеколог Мая Василева, изключителен професионалист. Тя ми правеше забележки за килограмите и настояваше много да си контролирам теглото. Първия триместър изобщо не качих килограми, но през втория триместър качвах страшно много – всяка седмица по 1 кг. Тя ме предупреди, че това може да навреди на детето. Затова много внимавах с количеството на храната. Малко да хапна и качвах много.

Ограничих тестените храни и сладкото. Но без диети. Към края на бременността и плодът започна да нараства много и спряхме витамините, за да не помпаме изкуствено детето. Д-р Василева смята, че не е здравословно и за детето да бъде с голямо тегло. Добре е килограмите и на майката, и на детето да са в нормите.

Как се справихте с наднорменото тегло след раждането?

Благодарение на кърменето много лесно свалих килограмите, без да полагам никакви усилия. От кърменето много се отслабва. Бях 63 кг, когато забременях, и стигнах почти до 80 кг. На третия месец след раждането се върнах на предишното си тегло.

Ще продължите ли да кърмите?

Планирам да кърмя, докато мога. Разбира се, не повече от две години. Ще отбия детето, след като навърши година и половина. Тогава ще се консултирам, за да бъде нормално и здравословно. Докато кърмя, не мога да си позволя да пия фрешове, защото детето получава колики. Но съм много щастлива, че имам кърма и че моето дете получава най-добрата храна за началното си развитие.

Имахте ли досега някакви проблеми със сина ви?

Само в началото, понеже го родих в сезона на гриповете. И двамата хванахме вирусна инфекция. Но след това всичко тръгна без проблеми.

Какви правила следвате в живота си, за да бъдете здрава?

Непрекъснато се променят концепциите за здравословен начин на живот. Различните лекари казват различни неща, дори има дискусия дали на кърмачето до 6 месеца да му се дава вода, или не. Когато бяхме болни от грип, единият педиатър каза, че трябва да се дава вода на детето. А предишният педиатър казваше да не му се дава. Всеки си преценява за себе си кое точно е зравословно. Това, което смятам, че трябва да прави човек, е да се движи много. Това според мен удължава живота и повишава качеството му. Сега със сина ми се разхождаме по градинките. Когато бабите, моите големи помощнички, идват да гледат детето за няколко часа, мога да отида да плувам. Това ми доставя голямо удоволствие и е полезно.

Храненето също е изключително важно. Първото ми правило е да не преяждам. Когато е много вкусно, понякога е трудно човек да се спре, но трябва да се внимава. Защото излишните килограми са голям бич. И свекърва ми, и моята майка са по-пълнички и виждам как наднорменото тегло им пречи сериозно на здравето – обездвижват се, изморяват се лесно, костите и ставите се натоварват повече, имат високо кръвно, склонност към диабет. Затова се притеснявам и внимавам да не качвам килограми. А веднъж напълнееш ли, трудно се отслабва.

Друго правило е да се пие много вода. Прочетох в книгите на проф. Мермерски обаче, че докато се храни, човек не бива да пие вода. Ето защо гледам да пия вода и да ям чак час и половина по-късно. А пък отново пия вода час и половина след хранене. Това е, за да не си разреждаш стомашните сокове. Само когато стомашните сокове са концентрирани, храната може да се разгради хубаво.

Какво е впечатлението ви от здравната система у нас?

Специално за раждането имах късмет с моята гинеколожка. Тя много ме обгрижваше и дори станахме приятелки. Така че нямам поглед какво се случва по принцип в болниците. Чувала съм други майки да казват, че условията не са добри. Това, което аз избрах, когато раждах, беше болница с много специалисти, които имат голям опит. За мен не беше важно във фоайето на болницата да има красиви фонтани и саксии, в стаята да имам модерни мебели и всички да са много усмихнати, което без съмнение е много приятно. За мен беше важно, ако имам усложнения по време на бременността, да ми помогнат специалисти, които знаят какво да направят. По тази причина избрах да раждам в Първа АГ „Св. София“. Моята докторка Мая Василева беше непрекъснато с мен, интересуваше се какво се случва, помагаше ми. Усетих нейната грижа плюс грижата на хората в болницата. Всичко мина много добре и съм й благодарна. Но не знам как е, когато нямаш лекар, който да ти помага.

На коя медицина се доверявате – на официалната или на алтернативната?

Сигурно има нещо добро и в алтернативните методи за лечение, но засега с помощта на официалната медицина всичко е наред.

Като дете вашата майка давала ли ви е някои бабини илачи?

Давала ми е. Например клеевата тинктура. Когато настивах по време на бременност, си лекувах гърлото с клеева тинктура във водичка, с шипков чай. Когато усетя, че се разболявам, пия много чайове. Така успях да се преборя с настинките през бременността и не съм боледувала, въпреки че бяха студени месеци.

Оценете статията
Оценка 3 от 1 гласували

Това ще ви помогне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.